menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Bekon lub boczek kroimy w paseczki i przesmażamy w głębokim rondlu – wytapiamy tłuszcz. Kiedy bekon (boczek) jest chrupki, wyjmujemy go łyżką cedzakową a na pozostały tłuszcz dodajemy pokrojone w kostkę cebule i paprykę i podduszamy. Dodajemy kukurydze, zalewamy wywarem i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku. Jeśli zmiksujemy częściowo lub całkowicie kukurydzę, zupa będzie miała charakter puree lub kremu.

ocena:

Zupa kukurydziana

składniki

  • 1,5 1 wywaru mięsnego (najlepiej z drobiu)
  • 2 puszki kukurydzy konserwowej lub 4 kolby ugotowanej i wyłuskanej
  • 2 średnie cebule
  • 1 zielona papryka
  • 200 g bekonu lub chudego boczku,
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Bekon lub boczek kroimy w paseczki i przesmażamy w głębokim rondlu – wytapiamy tłuszcz. Kiedy bekon (boczek) jest chrupki, wyjmujemy go łyżką cedzakową a na pozostały tłuszcz dodajemy pokrojone w kostkę cebule i paprykę i podduszamy. Dodajemy kukurydze, zalewamy wywarem i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku. Jeśli zmiksujemy częściowo lub całkowicie kukurydzę, zupa będzie miała charakter puree lub kremu.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję