X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Zupa maślakowa

Składniki

  • 2 l wywaru
  • 700 – 800 g maślaków
  • 5 ziemniaków
  • 2-3 cebule
  • 2 łyżki oleju lub masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

Grzyby dokładnie myjemy, czyścimy i kroimy według upodobań w plasterki, kawałki, pół plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na maśle, dodajemy grzyby i dusimy do miękkości, pod koniec duszenia dodajemy mąkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w wywarze, gdy są już prawie miękkie, dodajemy grzyby i gotujemy jeszcze 5–7 minut, doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy zieloną, posiekaną pietruszkę. Ta zupa najlepsza jest z zacierkami, które przygotowujemy i wrzucamy do gotującej się zupy razem z grzybami.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również