menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Grzyby dokładnie myjemy, czyścimy i kroimy według upodobań w plasterki, kawałki, pół plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na maśle, dodajemy grzyby i dusimy do miękkości, pod koniec duszenia dodajemy mąkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w wywarze, gdy są już prawie miękkie, dodajemy grzyby i gotujemy jeszcze 5–7 minut, doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy zieloną, posiekaną pietruszkę. Ta zupa najlepsza jest z zacierkami, które przygotowujemy i wrzucamy do gotującej się zupy razem z grzybami.

ocena:

Zupa maślakowa

składniki

  • 2 l wywaru
  • 700 – 800 g maślaków
  • 5 ziemniaków
  • 2-3 cebule
  • 2 łyżki oleju lub masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Grzyby dokładnie myjemy, czyścimy i kroimy według upodobań w plasterki, kawałki, pół plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na maśle, dodajemy grzyby i dusimy do miękkości, pod koniec duszenia dodajemy mąkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w wywarze, gdy są już prawie miękkie, dodajemy grzyby i gotujemy jeszcze 5–7 minut, doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy zieloną, posiekaną pietruszkę. Ta zupa najlepsza jest z zacierkami, które przygotowujemy i wrzucamy do gotującej się zupy razem z grzybami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję