menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mleko podgrzewamy. Do przesianej mąki dodajemy jajo, wodę i sól, wyrabiamy ciasto łyżką lub przy pomocy miksera, mieszając bardzo dokładnie wszystkie składniki. Do mleka dodajemy łyżkę masła, a gdy się zagotuje kładziemy łyżką kluski na wrzątek. Jeśli mamy trudności z nakładaniem ciasta łyżką, możemy je rozsmarować na deseczce i kroić nożem nad mlekiem równe paseczki Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Doprawiamy zupę do smaku.

ocena:

Zupa mleczna z kluskami kładzionymi

składniki

  • 1 l mleka
  • 1 jajko
  • 80 ml wody
  • 200 g mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól, cukier

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mleko podgrzewamy. Do przesianej mąki dodajemy jajo, wodę i sól, wyrabiamy ciasto łyżką lub przy pomocy miksera, mieszając bardzo dokładnie wszystkie składniki. Do mleka dodajemy łyżkę masła, a gdy się zagotuje kładziemy łyżką kluski na wrzątek. Jeśli mamy trudności z nakładaniem ciasta łyżką, możemy je rozsmarować na deseczce i kroić nożem nad mlekiem równe paseczki Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Doprawiamy zupę do smaku.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję