X

Czego szukasz?

Przepis
Przepisy Thermomix

Zupa pomidorowa (Thermomix)

Zupa pomidorowa to jedna z ulubionych zup w naszej rodzinie. Dziewczynki za nią przepadają, w sumie ja też. Dzisiaj wersja dla posiadaczy thermomixa. Zupa pomidorowa (thermomix) szybka, pyszna i z pewnością bardzo łatwa w przygotowaniu. Bez wątpienia zasmakuje każdemu małemu i dużemu.

Zupa pomidorowa (Thermomix)

Składniki:

  • 1 l wody lub np. bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 140 g marchewki, pokrojonej w kostkę
  • 60 g korzenia pietruszki, pokrojonego w kostkę
  • 40 g selera, pokrojonego w kostkę
  • 30 g pora, pokrojonego w plasterki
  • 700 g przecieru pomidorowego
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz
  • makaron lub np. ryż do podania
  • ew. natka pietruszki
  • ew. koncentrat bulionu

Przygotowanie:

Krok 1:

Do naczynia miksującego wlej bulion. Jeśli używasz wody możesz dodać 1 czubatą łyżkę koncentratu bulionu warzywnego lub drobiowego.

Krok 2:

Wsyp wszystkie warzywa, następnie gotuj 25min./Varoma/obr.1

Krok 3:

Po tym czasie wlej przecier pomidorowy, następnie miksuj 1min./obr.8.

Krok 4:

Gotuj jeszcze 3 min./100°C/obr.3. W trakcie wymieszaj żółtko z kwaśną śmietaną, aż do połączenia. Następnie wlej wąskim strumieniem.

Krok 5:

Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ryżem lub np. makaronem i posiekaną natką pietruszki.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na zupy znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również