X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Zupa porowa

Składniki

  • 2 l wywaru lub wody
  • 700 g porów – głównie białych części
  • 250 ml śmietany
  • 3 żółtka
  • 400 g podrobów z kurczaka
  • 5 ziemniaków
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • ew. 2–3 kostki rosołowe

Sposób przygotowania

Podroby: serca, wątróbki, żołądki, oczyszczamy i kroimy na kawałki, zalewamy wywarem i gotujemy. Pory dokładnie płuczemy, usuwając piasek, wierzchnie liście usuwamy. Kroimy w paseczki lub krążki. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy pory i ziemniaki. Zupę zaciągamy śmietaną ubitą z żółtkami, doprawiamy do smaku. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również