menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Podroby: serca, wątróbki, żołądki, oczyszczamy i kroimy na kawałki, zalewamy wywarem i gotujemy. Pory dokładnie płuczemy, usuwając piasek, wierzchnie liście usuwamy. Kroimy w paseczki lub krążki. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy pory i ziemniaki. Zupę zaciągamy śmietaną ubitą z żółtkami, doprawiamy do smaku. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.

ocena:

Zupa porowa

składniki

  • 2 l wywaru lub wody
  • 700 g porów – głównie białych części
  • 250 ml śmietany
  • 3 żółtka
  • 400 g podrobów z kurczaka
  • 5 ziemniaków
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • ew. 2–3 kostki rosołowe

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Podroby: serca, wątróbki, żołądki, oczyszczamy i kroimy na kawałki, zalewamy wywarem i gotujemy. Pory dokładnie płuczemy, usuwając piasek, wierzchnie liście usuwamy. Kroimy w paseczki lub krążki. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy pory i ziemniaki. Zupę zaciągamy śmietaną ubitą z żółtkami, doprawiamy do smaku. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję