X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieZupy

Świąteczna zupa rybna

W najpiękniejszym okresie roku, kiedy zapach korzennych przypraw wypełnia kuchnię, sięgamy po kulinarne klasyki, aby uczcić świąteczną tradycję. Dzisiaj przenosimy się w świat smaku i aromatu wspaniałej świątecznej zupy rybnej. To danie nie tylko rozgrzeje serca, ale z pewnością dodaje wyjątkowego smaku świątecznemu stołu. Pozwól, że poprowadzę Cię krok po kroku przez ten kulinarne arcydzieło, łącząc tradycję z nowoczesnym podejściem. Gotowi na magiczną podróż smaków? Wraz z zupą rybną wkraczamy w świąteczny klimat!

Świąteczna zupa rybna

Ilość porcji: 8-10

Składniki:

  • 100 g cebula
  • 100 g marchewka 
  • 20 g pietruszka 
  • 40 g seler 
  • 100 g papryka czerwona 
  • 100 g papryka żółta
  • 1,5 l bulion np. warzywny lub rybny
  • 3 szt liści laurowych
  • 6 szt ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 15 g masło
  • 10 g olej
  • 200 g ziemniak
  • 200g ryby np. karp filet bez skóry 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego  

Świąteczna zupa rybna

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Karpia pokrój na kawałki, dopraw solą i pieprzem, a następnie odstaw na bok.

Krok 2:

Cebulę pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę u plastry, selera w kostkę. Paprykę w 2 cm kostkę, a ziemniaka w kostkę.

Krok 3:

W garnku rozgrzej masło (15 g) z olejem (20 g) dodaj cebulę (100 g) i smaż na złoty kolor. Dodaj włoszczyznę, smaż jeszcze przez chwilę. Wlej bulion (1 l) dodaj ziele angielskie (6 szt), liść laurowy (3 szt) i gotuj 15 minut. 

Krok 4:

Dodaj ziemniaki (200 g), paprykę czerwoną (100 g), paprykę żółtą (100 g) gotuj kolejne 15 min. Na koniec dodaj karpia (200 g), koncentrat pomidorowy (1 łyżka) oraz sól i pieprz. Na koniec gotuj jeszcze 10 min. 

Świąteczna zupa rybna

Podsumowując mam nadzieję, że Świąteczna zupa rybna wyszła obłędna! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również