X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Zupa rybna wykwintna

Składniki

  • 2 l wody
  • 700 g oczyszczonego karpia
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 50 g migdałów
  • 80 g suszonych śliwek
  • 30 g rodzynek
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

Śliwki myjemy, moczymy i gotujemy w niewielkiej ilości wody, po czym przecieramy. Migdały sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Karpia filetujemy i mięso pokrojone na małe kawałki zalewamy wodą i gotujemy ok. 45 minut. Dodajemy pod koniec gotowania przetarte śliwki, migdały, wino, rodzynki i przyprawy. Mieszamy i zagotowujemy. Podajemy ze słodkim pieczywem. W wersjach regionalnych podobnie przyrządzana jest jedna ze śląskich zup wigilijnych.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również