menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Śliwki myjemy, moczymy i gotujemy w niewielkiej ilości wody, po czym przecieramy. Migdały sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Karpia filetujemy i mięso pokrojone na małe kawałki zalewamy wodą i gotujemy ok. 45 minut. Dodajemy pod koniec gotowania przetarte śliwki, migdały, wino, rodzynki i przyprawy. Mieszamy i zagotowujemy. Podajemy ze słodkim pieczywem. W wersjach regionalnych podobnie przyrządzana jest jedna ze śląskich zup wigilijnych.

ocena:

Zupa rybna wykwintna

składniki

  • 2 l wody
  • 700 g oczyszczonego karpia
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 50 g migdałów
  • 80 g suszonych śliwek
  • 30 g rodzynek
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Śliwki myjemy, moczymy i gotujemy w niewielkiej ilości wody, po czym przecieramy. Migdały sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Karpia filetujemy i mięso pokrojone na małe kawałki zalewamy wodą i gotujemy ok. 45 minut. Dodajemy pod koniec gotowania przetarte śliwki, migdały, wino, rodzynki i przyprawy. Mieszamy i zagotowujemy. Podajemy ze słodkim pieczywem. W wersjach regionalnych podobnie przyrządzana jest jedna ze śląskich zup wigilijnych.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję