menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Soczewicę płuczemy, zalewamy częścią wywaru, zagotowujemy i odstawiamy na 2 godziny, następnie gotujemy. Grzybki płuczemy, zalewamy zimnym wywarem. Moczymy 2 godziny i gotujemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w pozostałym wywarze. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy, dodajemy mąkę i lekko zrumieniamy. Łączymy z ugotowaną soczewicą i ziemniakami. Ugotowane grzybki kroimy w paseczki i razem z wywarem wlewamy do zupy. Dodajemy majeranek i gałkę muszkatołową, chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku. Możemy przed podaniem zabielić śmietaną lub jogurtem. Zupa soczewicowa wspaniale smakuje z dodatkiem białego sera, bryndzy lub utartego oscypka. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.

ocena:

Zupa soczewicowa

składniki

  • 2 l wywaru lub wody
  • 250 ml soczewicy
  • 4 ziemniaki
  • cebula,
  • olej lub inny tłuszcz
  • 1 łyżka mąki
  • 125 ml śmietany lub jogurtu
  • 2 suszone grzybki lub 100 g świeżych
  • majeranek, gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • ew. 2–3 kostki rosołowe

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Soczewicę płuczemy, zalewamy częścią wywaru, zagotowujemy i odstawiamy na 2 godziny, następnie gotujemy. Grzybki płuczemy, zalewamy zimnym wywarem. Moczymy 2 godziny i gotujemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w pozostałym wywarze. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy, dodajemy mąkę i lekko zrumieniamy. Łączymy z ugotowaną soczewicą i ziemniakami. Ugotowane grzybki kroimy w paseczki i razem z wywarem wlewamy do zupy. Dodajemy majeranek i gałkę muszkatołową, chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku. Możemy przed podaniem zabielić śmietaną lub jogurtem. Zupa soczewicowa wspaniale smakuje z dodatkiem białego sera, bryndzy lub utartego oscypka. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję