menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Szparagi obieramy z włókien, odcinamy główki, które gotujemy oddzielnie w małej ilości wody i odstawiamy. Następnie ogonki płuczemy i kroimy na odcinki parocentymetrowe, zalewamy wywarem, dodajemy sól i cukier i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy są miękkie miksujemy je wraz z całością wywaru i przecieramy przez sito. W rondlu topimy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Zasmażkę rozprowadzamy ostudzonym i przecedzonym wywarem. Wszystko razem zagotowujemy, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku. Nalewamy zupę do talerzy i przybieramy główkami szparagów. Serwujemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.

ocena:

Zupa szparagowa

składniki

  • 2 l wywaru z kości lub wody
  • 1 kg szparagów
  • 250 ml śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • gałka muszkatołowa, sól, cukier
  • natka pietruszki
  • ew. 2–3 kostki rosołowe

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Szparagi obieramy z włókien, odcinamy główki, które gotujemy oddzielnie w małej ilości wody i odstawiamy. Następnie ogonki płuczemy i kroimy na odcinki parocentymetrowe, zalewamy wywarem, dodajemy sól i cukier i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy są miękkie miksujemy je wraz z całością wywaru i przecieramy przez sito. W rondlu topimy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Zasmażkę rozprowadzamy ostudzonym i przecedzonym wywarem. Wszystko razem zagotowujemy, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku. Nalewamy zupę do talerzy i przybieramy główkami szparagów. Serwujemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję