menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj schab pokrojony w niewielką kostkę, smaż kilka minut aż mięso się zrumieni. Po tym czasie wsyp cebulę pokrojoną w kostkę, oraz marchewkę pokrojoną w pół plastry, smaż 2-3 minuty. Następnie dodaj pora i selera naciowego pokrojonego w plastry, smaż 2-3 minuty. Po tym czasie wsyp paprykę i pieczarki pokrojone w kostkę oraz posiekaną papryczkę chilli, smaż 2-3 minuty, dopraw solą.

Do podsmażonych warzyw dodaj starty na drobnej tarce imbir oraz czosnek, smaż 1-2 minuty. Następnie dodaj przyprawy: kolendrę, cynamon, ajwan, liść laurowy, ziele angielskie, kardamon i goździki. Smaż warzywa z przyprawami  1-2 minut, po tym czasie wlej ciecierzycę,  pomidory z puszki oraz wodę. Ilość wody zależy od konsystencji jaką lubicie. Gotuj na małym ogniu 45 minut, dopraw solą ewentualnie cukrem.

Podawaj z dużą ilością posiekanej świeżej kolendry.

ocena:

Zupa warzywna z cieciorką

składniki

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g schabu środkowego
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • 1 biała część pora
  • 1 czerwona papryka
  • 5 pieczarek
  • ½ papryczki chilli
  • 1 kawałek imbiru wielkości korka od wina
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kolendry mielonej
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 1 łyżeczka nasion ajwanu lub kminu
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 6 ziaren kardamonu
  • 8 goździków
  • 300 g ciecierzycy z zalewy
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1,5-2 l wody
  • sól
  • 1 mały pęczek kolendry
  • ew. cukier

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj schab pokrojony w niewielką kostkę, smaż kilka minut aż mięso się zrumieni. Po tym czasie wsyp cebulę pokrojoną w kostkę, oraz marchewkę pokrojoną w pół plastry, smaż 2-3 minuty. Następnie dodaj pora i selera naciowego pokrojonego w plastry, smaż 2-3 minuty. Po tym czasie wsyp paprykę i pieczarki pokrojone w kostkę oraz posiekaną papryczkę chilli, smaż 2-3 minuty, dopraw solą.

Do podsmażonych warzyw dodaj starty na drobnej tarce imbir oraz czosnek, smaż 1-2 minuty. Następnie dodaj przyprawy: kolendrę, cynamon, ajwan, liść laurowy, ziele angielskie, kardamon i goździki. Smaż warzywa z przyprawami  1-2 minut, po tym czasie wlej ciecierzycę,  pomidory z puszki oraz wodę. Ilość wody zależy od konsystencji jaką lubicie. Gotuj na małym ogniu 45 minut, dopraw solą ewentualnie cukrem.

Podawaj z dużą ilością posiekanej świeżej kolendry.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję