menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do 1,5 l wody wrzucamy połowę wiśni (z pestkami), przyprawy i cukier. Zagotowujemy i wlewamy mąkę rozmieszaną dokładnie w zimnej wodzie. Kiedy zupa zgęstnieje, przecedzamy. Pozostałą część wiśni drylujemy, miksujemy i dodajemy do zupy. Zupę możemy podać na ciepło (podgrzaną) lub na zimno (z lodówki). Serwujemy z groszkiem ptysiowym, makaronem lub ryżem, zaprawioną śmietaną.

ocena:

Zupa wiśniowa – na zimno

składniki

  • 1 kg świeżych wiśni
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta wanilii
  • skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
  • cukier do smaku
  • ew. kilka goździków
  • bita lub gęsta śmietana – do przybrania:

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do 1,5 l wody wrzucamy połowę wiśni (z pestkami), przyprawy i cukier. Zagotowujemy i wlewamy mąkę rozmieszaną dokładnie w zimnej wodzie. Kiedy zupa zgęstnieje, przecedzamy. Pozostałą część wiśni drylujemy, miksujemy i dodajemy do zupy. Zupę możemy podać na ciepło (podgrzaną) lub na zimno (z lodówki). Serwujemy z groszkiem ptysiowym, makaronem lub ryżem, zaprawioną śmietaną.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję