menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jabłka myjemy, kroimy na połówki lub ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, zalewamy wrzątkiem, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem. Gdy będą miękkie przecieramy przez sito do wywaru lub miksujemy, dosypujemy cukier. W trakcie dalszego gotowania wlewamy ostrożnie mąkę ziemniaczaną wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Szybko mieszamy, gdy zupa się zagotuje, dodajemy śmietanę, doprawiamy i jeszcze raz zagotowujemy. Podajemy z makaronem, grzankami lub biszkoptami.

ocena:

Zupa z jabłek

składniki

  • 2 l wody
  • 1 kg jabłek
  • 250 ml śmietany
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • goździki, cynamon

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jabłka myjemy, kroimy na połówki lub ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, zalewamy wrzątkiem, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem. Gdy będą miękkie przecieramy przez sito do wywaru lub miksujemy, dosypujemy cukier. W trakcie dalszego gotowania wlewamy ostrożnie mąkę ziemniaczaną wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Szybko mieszamy, gdy zupa się zagotuje, dodajemy śmietanę, doprawiamy i jeszcze raz zagotowujemy. Podajemy z makaronem, grzankami lub biszkoptami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję