X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Zupa z jabłek

Składniki

  • 2 l wody
  • 1 kg jabłek
  • 250 ml śmietany
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • goździki, cynamon

Sposób przygotowania

Jabłka myjemy, kroimy na połówki lub ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, zalewamy wrzątkiem, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem. Gdy będą miękkie przecieramy przez sito do wywaru lub miksujemy, dosypujemy cukier. W trakcie dalszego gotowania wlewamy ostrożnie mąkę ziemniaczaną wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Szybko mieszamy, gdy zupa się zagotuje, dodajemy śmietanę, doprawiamy i jeszcze raz zagotowujemy. Podajemy z makaronem, grzankami lub biszkoptami.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również