menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kapustę poszatkuj, ale nie za drobno, małe kawałki znikną w zupie. Umyte, obrane warzywa pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce do jarzyn. W garnku rozpuść masło, podsmaż marchew, pietruszkę, selera, cebulę. Dodaj poszatkowaną kapustę, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ziele angielskie i liść laurowy, zalej bulionem. Gotuj do miękkości warzyw, około 15-20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj koncentrat, połowę koperku, dopraw solą i pieprzem, gotuj jeszcze 5 minut. Zupę podawaj posypaną koperkiem z kromką świeżego pieczywa.

ocena:

Zupa z młodej kapusty

składniki

  • 1/2 główki młodej kapusty (średniej wielkości)
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 3 ziemniaki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (ja użyłem BIO od Roleskiego)
  • 1,5 l wywaru drobiowego lub warzywnego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz

 

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kapustę poszatkuj, ale nie za drobno, małe kawałki znikną w zupie. Umyte, obrane warzywa pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce do jarzyn. W garnku rozpuść masło, podsmaż marchew, pietruszkę, selera, cebulę. Dodaj poszatkowaną kapustę, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ziele angielskie i liść laurowy, zalej bulionem. Gotuj do miękkości warzyw, około 15-20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj koncentrat, połowę koperku, dopraw solą i pieprzem, gotuj jeszcze 5 minut. Zupę podawaj posypaną koperkiem z kromką świeżego pieczywa.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję