menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rabarbar czyścimy, obieramy, płuczemy i kroimy na kawałki, zalewamy wodą i gotujemy z goździkami, tak długo, aż rabarbar będzie miękki. Wtedy wyjmujemy go z wywaru, wyrzucamy goździki, a rabarbar miksujemy. Dodajemy z powrotem do wywaru. Żółtka ucieramy z cukrem i wlewamy do gotującej się zupy i intensywnie mieszamy lub jeszcze lepiej ubijamy trzepaczką, na koniec doprawiamy zupę winem. Podajemy z grzankami.

ocena:

Zupa z rabarbaru

składniki

  • 2 l wody
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • ok. 1 kg rabarbaru
  • 150–200 g cukru
  • 3 żółtka
  • kilka goździków

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rabarbar czyścimy, obieramy, płuczemy i kroimy na kawałki, zalewamy wodą i gotujemy z goździkami, tak długo, aż rabarbar będzie miękki. Wtedy wyjmujemy go z wywaru, wyrzucamy goździki, a rabarbar miksujemy. Dodajemy z powrotem do wywaru. Żółtka ucieramy z cukrem i wlewamy do gotującej się zupy i intensywnie mieszamy lub jeszcze lepiej ubijamy trzepaczką, na koniec doprawiamy zupę winem. Podajemy z grzankami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję