menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy się zagotuje dodajemy obraną i pokrojoną marchew. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, aż do zeszklenia. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Gdy soczewica zmięknie dodajemy cebulę, posiekany  czosnek, pokrojone pomidory i czosnek. Doprawiamy zupę solą, a jeśli jest mało kwaśna to dodatkowo wlewamy 1-2 łyżki octu winnego. Możemy ją jeść z chlebem pieczonym nad ogniskiem lub w wersji bardziej sycącej dodać do niej na 5 minut przed końcem gotowania ok. 300 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków.

ocena:

Zupa z soczewicy – leszta bułgarska

składniki

  • 1,5 l wody
  • 300 g soczewicy
  • 400 g pomidorów
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 70 ml oleju
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka cząbru
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy się zagotuje dodajemy obraną i pokrojoną marchew. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, aż do zeszklenia. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Gdy soczewica zmięknie dodajemy cebulę, posiekany  czosnek, pokrojone pomidory i czosnek. Doprawiamy zupę solą, a jeśli jest mało kwaśna to dodatkowo wlewamy 1-2 łyżki octu winnego. Możemy ją jeść z chlebem pieczonym nad ogniskiem lub w wersji bardziej sycącej dodać do niej na 5 minut przed końcem gotowania ok. 300 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję