X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Zupa z suszonych śliwek – Śląsk

Składniki

  • 500 g suszonych węgierek
  • 250 ml słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • cukier, sól
  • osobno - 4 łyżki mąki

Sposób przygotowania

Śliwki gotujemy do miękkości i miksujemy. Z 2 łyżek masła i 2 łyżek mąki robimy złocistą zasmażkę i zalewamy ją słodką śmietanką. Z jaj i mąki robimy lane ciasto. Osobno zagotowujemy wodę i na wrzątek kładziemy małe kluseczki, gotujemy je i odcedzamy. Do wywaru ze śliwek dodajemy zasmażkę, całość zagotowujemy, doprawiamy jeszcze słodką śmietaną, solą i cukrem, na końcu dodajemy lane kluseczki.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również