menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Śliwki gotujemy do miękkości i miksujemy. Z 2 łyżek masła i 2 łyżek mąki robimy złocistą zasmażkę i zalewamy ją słodką śmietanką. Z jaj i mąki robimy lane ciasto. Osobno zagotowujemy wodę i na wrzątek kładziemy małe kluseczki, gotujemy je i odcedzamy. Do wywaru ze śliwek dodajemy zasmażkę, całość zagotowujemy, doprawiamy jeszcze słodką śmietaną, solą i cukrem, na końcu dodajemy lane kluseczki.

ocena:

Zupa z suszonych śliwek – Śląsk

składniki

  • 500 g suszonych węgierek
  • 250 ml słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • cukier, sól
  • osobno – 4 łyżki mąki

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Śliwki gotujemy do miękkości i miksujemy. Z 2 łyżek masła i 2 łyżek mąki robimy złocistą zasmażkę i zalewamy ją słodką śmietanką. Z jaj i mąki robimy lane ciasto. Osobno zagotowujemy wodę i na wrzątek kładziemy małe kluseczki, gotujemy je i odcedzamy. Do wywaru ze śliwek dodajemy zasmażkę, całość zagotowujemy, doprawiamy jeszcze słodką śmietaną, solą i cukrem, na końcu dodajemy lane kluseczki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję