X

Czego szukasz?

Przepis
WielkanocZupy

Żur ludowy – świąteczny

Składniki

  • 500 ml zakwasu na żur
  • 2 l wywaru lub wody
  • 2– 3 cebule
  • 300 g kiełbasy
  • 250 g wędzonki
  • 125 ml śmietany kremówki lub tortowej
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia
  • 1-2 łyżki świeżo utartego chrzanu
  • 2– 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka kminku
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 5 jaj ugotowanych na twardo

Sposób przygotowania

Na tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę wędzonkę i cebulę. Dodajemy do wywaru. Wlewamy do zupy zakwas i zagotowujemy. Źur przyprawiamy solą, pieprzem, posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem, śmietaną wymieszaną z chrzanem i pozostałymi przyprawami. Podajemy z jajem ugotowanym na twardo lub (i) z ziemniakami. Źur można też przyrządzać w ten sposób, że w trakcie gotowania wrzucamy do niego pokrojoną na plasterki lub całą kiełbasę albo kawałek wędzonki oraz ze dwa ząbki czosnku do smaku. Źurek podajemy z białą kiełbasą. Do przypraw dodajemy majeranek. Niektórzy w trakcie gotowania dorzucają ziele angielskie i liść laurowy.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również