menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Tradycyjny sposób przyrządzania: zmielone na żarnach ziarna żyta zalewamy letnią wodą, dodajemy zakwas chlebowy (najlepiej u piekarza zdobyć tzw. „naciastek”). Odstawiamy na około dwa dni w ciepłe miejsce. Zaczyn przechowujemy w kamionce. Służy do wielokrotnego użytku po dodaniu porcji mąki żurkowej. Gotujemy wędzone żeberka z dodatkiem pietruszki, cebuli i selera. Po ugotowaniu żeberka wyjmujemy, kroimy i ponownie wrzucamy, a następnie wlewamy powoli przygotowany zakwas i zagotowujemy. Żurek doprawiamy czosnkiem, pieprzem ew. solą. Na Śląsku ziemniaki podaje się osobno w formie puree, polane topionym boczkiem, słoniną lub usmażoną cebulką.

ocena:

Żur śląski

składniki

1,5 l wody
500 g wędzonych żeberek
500 ml zakwasu na żur
1 pietruszka, kawałek selera
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól, pieprz
osobno: 700 g ziemniaków, 80 g słoniny, boczku lub 1 duża cebula

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Tradycyjny sposób przyrządzania: zmielone na żarnach ziarna żyta zalewamy letnią wodą, dodajemy zakwas chlebowy (najlepiej u piekarza zdobyć tzw. „naciastek”). Odstawiamy na około dwa dni w ciepłe miejsce. Zaczyn przechowujemy w kamionce. Służy do wielokrotnego użytku po dodaniu porcji mąki żurkowej. Gotujemy wędzone żeberka z dodatkiem pietruszki, cebuli i selera. Po ugotowaniu żeberka wyjmujemy, kroimy i ponownie wrzucamy, a następnie wlewamy powoli przygotowany zakwas i zagotowujemy. Żurek doprawiamy czosnkiem, pieprzem ew. solą. Na Śląsku ziemniaki podaje się osobno w formie puree, polane topionym boczkiem, słoniną lub usmażoną cebulką.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję