menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wodę zagotowujemy i wrzucamy do niej wędzonkę oraz kiełbasę. Zaparzamy, nie dopuszczając do wrzenia, około 30 minut. Mięso i kiełbasę wyjmujemy i studzimy. Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotujemy kilkanaście minut do miękkości. Wędzonkę kroimy w kostkę, kiełbasę w plasterki i wrzucamy razem na rozgrzaną patelnię. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, kiedy się lekko zrumieni wrzucamy posiekany czosnek i przyprawy. Zawartość patelni dodajemy do wywaru, doprawiamy chrzanem, solą i pieprzem. Na koniec wlewamy dobrze wymieszany zakwas, śmietanę i zagotowujemy. Dekorujemy jajkiem na twardo i świeżymi ziołami. Do żuru i barszczu białego dodajemy również suszone lub świeże grzyby, jednak w wersji, którą Państwu podałem jest tak duże bogactwo składników, że o ten jeden grzyb może być za dużo.

ocena:

Żur świąteczny

składniki

  • 500 ml zakwasu na żur (gotowy lub własnej roboty)
  • 1,5 l wywaru lub wody
  • 2-3 cebule
  • 500 g ziemniaków
  • 300 g kiełbasy (najlepiej białej)
  • 250 g wędzonki
  • 125 ml śmietany kremówki lub tortowej
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia
  • 1-2 łyżki chrzanu (świeżo utartego lub ze słoika)
  • 2-3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 ugotowane na twardo jajka.

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wodę zagotowujemy i wrzucamy do niej wędzonkę oraz kiełbasę. Zaparzamy, nie dopuszczając do wrzenia, około 30 minut. Mięso i kiełbasę wyjmujemy i studzimy. Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotujemy kilkanaście minut do miękkości. Wędzonkę kroimy w kostkę, kiełbasę w plasterki i wrzucamy razem na rozgrzaną patelnię. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, kiedy się lekko zrumieni wrzucamy posiekany czosnek i przyprawy. Zawartość patelni dodajemy do wywaru, doprawiamy chrzanem, solą i pieprzem. Na koniec wlewamy dobrze wymieszany zakwas, śmietanę i zagotowujemy. Dekorujemy jajkiem na twardo i świeżymi ziołami. Do żuru i barszczu białego dodajemy również suszone lub świeże grzyby, jednak w wersji, którą Państwu podałem jest tak duże bogactwo składników, że o ten jeden grzyb może być za dużo.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję