X

Czego szukasz?

Przepis
WielkanocZupy

Żur świąteczny z przepisu Macieja Kuronia

Wielkanoc za pasem, więc przychodzę do Was z przepisem na żur świąteczny. Myślę, że w okresie Wielkanocy jest to najpopularniejsza zupa w Polsce. Jak żurek to w parze bez wątpienia idzie biała kiełbasa. Czego chcieć więcej! 

ŻUR ŚWIĄTECZNY Z PRZEPISU MACIEJA KURONIA

Składniki:

  • 500 ml zakwasu na żur (gotowy lub np. własnej roboty)
  • 1,5 l bulionu lub np. wody
  • 2-3 cebule
  • 500 g ziemniaków
  • 300 g kiełbasy (najlepiej białej)
  • 250 g wędzonki
  • 125 ml śmietany 30 lub np. 36%
  • 2 łyżki masła do smażenia
  • 1-2 łyżki chrzanu (świeżo utartego lub ze słoika)
  • 2-3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 ugotowane na twardo jajka

Żur świąteczny

Przygotowanie:

Krok 1:

Wodę zagotuj i dodaj do niej wędzonkę oraz kiełbasę. Zaparz, nie dopuść jednak do wrzenia, około 30 minut. Mięso i kiełbasę wyjmij i ostudź.

Krok 2:

Do wywaru dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, następnie gotuj je kilkanaście minut do miękkości.

Krok 3:

Wędzonkę pokrój w kostkę, kiełbasę w plasterki i wrzuć razem na rozgrzaną patelnię. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę, kiedy się lekko zrumieni wrzuć posiekany czosnek i przyprawy. Zawartość patelni dodaj do bulionu, dopraw chrzanem, solą i pieprzem.

Krok 4:

Na koniec wlej dobrze wymieszany zakwas, śmietanę i zagotowuj.

Dekoruj jajkiem na twardo i świeżymi ziołami.

Do żuru i barszczu białego dodajemy również suszone lub np. świeże grzyby, jednak w wersji, którą Wam podałem jest tak duże bogactwo składników, że o ten jeden grzyb może być za dużo.

Żur świąteczny

Więcej pysznych świątecznych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również