menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do garnka wlewamy 3 litry wody, dodajemy białą kiełbasę, szczyptę soli i wrzucamy średnią cebulę, por, seler, marchewkę, pietruszkę, 3 liście laurowe, 5 kulek pieprzu i 3-4 kulki ziela angielskiego.

 

10 min po zagotowaniu wody dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę podsuszaną

 

Garnek przykrywamy i wywar gotujemy tak długo aż warzywa staną się miękkie. W międzyczasie kroimy boczek w kostkę i wysmażamy – osobiście nie smażę boczku razem z cebulą (ani boczek taki jaki by się chciało, ani cebulka)

 

Po usmażeniu boczku przesypujemy go do miseczki pozostawiając na patelni tłuszcz, na którym rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę – następnie cebulę dodajemy do miseczki z boczkiem i mieszamy.

 

Kiedy warzywa są już miękkie, usuwamy je z wywaru (nie będą nam już potrzebne, ewentualnie kroimy w drobną kosteczkę i umieszczamy ponownie w garnku), dodajemy kostkę bulionu i wlewamy butelkę Źurku – cały czas intensywnie mieszamy (uprzednio dokładnie wstrząsając, aby zawartość tworzyła jednorodną zawiesinę).

 

Wciskamy 3 ząbki czosnku i dodajemy połowę z wysmażonego boczku wymieszanego z cebulką. Gotujemy z 10 minut. W zależności od jakości żurku w butelce dodajemy lub nie (“nie” jeszcze mi się nie zdarzyło) torebkę żurku w proszku (osobiście używam Winiary) – rozrabiamy ją dokładnie w szklance wody i dodajemy do zupy całość intensywnie mieszając. Doprawiamy: sól, pieprz, maggie i majeranek (sporo, co najmniej 1,4 powierzchni zupy w garnku powinno być pokryte majerankiem) – majeranek przed wsypaniem rozcieramy w dłoniach aby wydobyć zapach. Nadal gotujemy na małym ogniu. W tym samym czasie gotujemy ziemniaki i wstawiamy na gaz jajka (docelowo na twardo). Kiedy ziemniaki mamy prawie gotowe, wlewamy do szklanki 3 łyżki śmietany i powoli uzupełniamy ją do połowy gotującą się zupą – dokładnie mieszamy (tym sposobem śmietana nam się nie zważy) – tak przygotowaną śmietanę dodajemy do zupy, i mieszamy, mieszamy, mieszamy.

 

Jeżeli preferujemy żurek nieco bardziej gęsty, mieszamy mąkę z zimną wodą i dodajemy do zupy aż do uzyskania odpowiedniej gęstości – uwaga, żeby nie przesadzić. Mąkę rozrabiać dokładnie i dodawać ciągle całość mieszając. Tym sposobem zupę mamy praktycznie gotową. Pozostawiamy ją na malutkim gazie – niech jeszcze trochę popracuje 🙂 Zwolennicy mogą dodać łyżkę chrzanu – u mnie nie było konieczności – smak był bardzo wyrazisty.

 

Ugotowane ziemniaki odcedzamy i bardzo dokładnie ubijamy z pozostałym smażonym boczkiem wymieszanym z cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Już wszytko gotowe. Teraz nakładamy na talerz ubite, okraszone ziemniaki i jajko.

 

 

…i zalewamy zupą z wkładką z białej kiełbasy. Zupa jest przepyszna! SMACZNEGO Pozdrawiam RaF

 

 

 

ocena:

Żurek a’la RaF z ziemniakami okraszonymi smażonym boczkiem i cebulą.

składniki

  • 3 litry wody
  • 3-4 pętka białej kiełbasy (3 większe, 4 mniejsze wink.gif )
  • 1 pętko aromatycznej podsuszanej kiełbasy (np jałowcowa lub inna lekko podsuszana)
  • 30 dag boczku
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1-2 duże liście lub jeden mały młody por
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • ziemniaki (są robione oddzielnie, więc ilośc dowolna)
  • kostka rosołowa (drobiowa)
  • butelka żurku 0,5 l (osobiście polecam śląski)
  • dobra kwaśna śmietana
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • liść laurowy
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
  • maggie
  • opcjonalnie duża łyżka chrzanu
  • 3 jajka ugotowane na twardo

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do garnka wlewamy 3 litry wody, dodajemy białą kiełbasę, szczyptę soli i wrzucamy średnią cebulę, por, seler, marchewkę, pietruszkę, 3 liście laurowe, 5 kulek pieprzu i 3-4 kulki ziela angielskiego.

 

10 min po zagotowaniu wody dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę podsuszaną

 

Garnek przykrywamy i wywar gotujemy tak długo aż warzywa staną się miękkie. W międzyczasie kroimy boczek w kostkę i wysmażamy – osobiście nie smażę boczku razem z cebulą (ani boczek taki jaki by się chciało, ani cebulka)

 

Po usmażeniu boczku przesypujemy go do miseczki pozostawiając na patelni tłuszcz, na którym rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę – następnie cebulę dodajemy do miseczki z boczkiem i mieszamy.

 

Kiedy warzywa są już miękkie, usuwamy je z wywaru (nie będą nam już potrzebne, ewentualnie kroimy w drobną kosteczkę i umieszczamy ponownie w garnku), dodajemy kostkę bulionu i wlewamy butelkę Źurku – cały czas intensywnie mieszamy (uprzednio dokładnie wstrząsając, aby zawartość tworzyła jednorodną zawiesinę).

 

Wciskamy 3 ząbki czosnku i dodajemy połowę z wysmażonego boczku wymieszanego z cebulką. Gotujemy z 10 minut. W zależności od jakości żurku w butelce dodajemy lub nie (“nie” jeszcze mi się nie zdarzyło) torebkę żurku w proszku (osobiście używam Winiary) – rozrabiamy ją dokładnie w szklance wody i dodajemy do zupy całość intensywnie mieszając. Doprawiamy: sól, pieprz, maggie i majeranek (sporo, co najmniej 1,4 powierzchni zupy w garnku powinno być pokryte majerankiem) – majeranek przed wsypaniem rozcieramy w dłoniach aby wydobyć zapach. Nadal gotujemy na małym ogniu. W tym samym czasie gotujemy ziemniaki i wstawiamy na gaz jajka (docelowo na twardo). Kiedy ziemniaki mamy prawie gotowe, wlewamy do szklanki 3 łyżki śmietany i powoli uzupełniamy ją do połowy gotującą się zupą – dokładnie mieszamy (tym sposobem śmietana nam się nie zważy) – tak przygotowaną śmietanę dodajemy do zupy, i mieszamy, mieszamy, mieszamy.

 

Jeżeli preferujemy żurek nieco bardziej gęsty, mieszamy mąkę z zimną wodą i dodajemy do zupy aż do uzyskania odpowiedniej gęstości – uwaga, żeby nie przesadzić. Mąkę rozrabiać dokładnie i dodawać ciągle całość mieszając. Tym sposobem zupę mamy praktycznie gotową. Pozostawiamy ją na malutkim gazie – niech jeszcze trochę popracuje 🙂 Zwolennicy mogą dodać łyżkę chrzanu – u mnie nie było konieczności – smak był bardzo wyrazisty.

 

Ugotowane ziemniaki odcedzamy i bardzo dokładnie ubijamy z pozostałym smażonym boczkiem wymieszanym z cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Już wszytko gotowe. Teraz nakładamy na talerz ubite, okraszone ziemniaki i jajko.

 

 

…i zalewamy zupą z wkładką z białej kiełbasy. Zupa jest przepyszna! SMACZNEGO Pozdrawiam RaF

 

 

 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję