menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kiełbasę kroimy w plasterki, pół plasterki lub kostkę, smażymy na oleju, zalewamy wywarem z mięsa i gotujemy 8–10 minut na wolnym ogniu. Śmietanę mieszamy z mąką, dodajemy do zupy, dolewamy również kwas z ogórków, gotujemy, doprawiamy przyprawami i posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami, posypanymi skwarkami ze słoniny.

ocena:

Żurek świętokrzyski

składniki

  • 1,5 l wywaru
  • 250 ml śmietany 18 %
  • 250 g kiełbasy wiejskiej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, majeranek
  • natka pietruszki
  • 500 ml kwasu z kiszonych ogórków
  • osobno: 700 g ziemniaków, słonina, jajka ugotowane na twardo

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kiełbasę kroimy w plasterki, pół plasterki lub kostkę, smażymy na oleju, zalewamy wywarem z mięsa i gotujemy 8–10 minut na wolnym ogniu. Śmietanę mieszamy z mąką, dodajemy do zupy, dolewamy również kwas z ogórków, gotujemy, doprawiamy przyprawami i posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami, posypanymi skwarkami ze słoniny.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję