X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieZupy

Żurek wigilijny Macieja Kuronia

Barszcz z uszkami, żurek, grzybowa, która zupa pojawia się na Waszym wigilijnym stole? U nas najczęściej gości barszcz z uszkami, ale co kilka lat robimy przerwę i barszcz zastępuje żurek lub zupa grzybowa. Dzisiaj mam dla Was przepis na żurek wigilijny mojego taty Macieja. Zapraszam do lektury i dajcie znać jak Wam smakował.

Żurek wigilijny Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 500 ml zakwasu na żur
  • 40 g suszonych grzybów np. podgrzybków
  • 3 cebule
  • 1 łyżka oleju np. rzepakowego
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • kromka razowego chleba
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kminek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Grzyby opłucz, zalej zimną wodą i mocz przez co najmniej 2 godziny, następnie ugotuj.

Krok 2:

Po drugie cebulę obierz, pokrój w kostkę i usmaż na oleju, gdy się zarumieni zalej wywarem, dodaj przyprawy: liść laurowy i ziele angielskie, kminek, gotuj ok. 10 minut na wolnym ogniu.

Krok 3:

Po trzecie chleb razowy pokrój w kostkę. Następnie dodaj do żurku chleb, wywar z grzybów, grzyby pokrojone w paseczki, zakwas na żur, doprawiamy solą i pieprzem, zagotuj. Na koniec nalej zupę do talerzy,  na które wcześniej połóż pokrojone w ćwiartki jaja ugotowane na twardo.

Więcej przepisów na dania Bożonarodzeniowe znajdziesz >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również