menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i moczymy przez co najmniej 2 godziny, następnie gotujemy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju, gdy się zarumieni zalewamy wywarem, dodajemy przyprawy: liść laurowy i ziele angielskie, kminek, gotujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu. Chleb razowy kroimy w kostkę. Dodajemy do żurku chleb, wywar z grzybów, grzyby pokrojone w paseczki, zakwas na żur, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Nalewamy na talerze, na które wcześniej nakładamy pokrojone na ćwiartki jaja.

ocena:

Żurek wigilijny

składniki

-1,5 l wywaru warzywnego
-500 ml zakwasu na żur
-40 g suszonych grzybów
-3 cebule
-1 łyżka oleju
-2 jajka ugotowane na twardo
-kromka razowego chleba
-liść laurowy, ziele angielskie, kminek
-sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i moczymy przez co najmniej 2 godziny, następnie gotujemy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju, gdy się zarumieni zalewamy wywarem, dodajemy przyprawy: liść laurowy i ziele angielskie, kminek, gotujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu. Chleb razowy kroimy w kostkę. Dodajemy do żurku chleb, wywar z grzybów, grzyby pokrojone w paseczki, zakwas na żur, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Nalewamy na talerze, na które wcześniej nakładamy pokrojone na ćwiartki jaja.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję