menu

Pulpety ziołowe z kurczaka z makaronem pomidorowym

Są takie dni gdy do głowy nie przychodzi, żaden pomysł na rodzinny obiad. Ciężko też dogodzić gustom czterech domowników gdy w głowie pustka. Wtedy wyruszam wraz z dzieciakami w podróż palcem po mapie i szukamy kulinarnych inspiracji. Szczerze polecam kuchenne podróże po smakach z różnych krajów i regionów ukrytych w naszych kuchniach, są ekonomiczne i przynoszą sporo satysfakcji.

Tym razem wybór padł na kraj przypominający kształtem but, czyli Włochy: ojczyznę pasty.

W Kuroniowej spiżarni zawsze znajdzie się makaron i pomidorowy przecier a w zamrażalniku porcja mielonego mięsa. Te składniki to baza na obiad od przedszkola do Opola, czyli pulpety z kurczaka z makaronem i sosem pomidorowym. Od siebie dodaję garstkę świeżych ziół z domowego zielnika i nikt nie jest w stanie oprzeć się zapachom i smakom.

W tym czasie Zosia i Marysia szybko nakrywają do stołu a w przedpokoju pojawia się Bogusia. Jest zmęczona i głodna ale kiedy widzi nakryty stół od razu się rozchmurza. Nareszcie siadamy całą rodziną, zajadamy te pyszności i rozmawiamy o tym co nam ślina na język przyniesie.

A dla ostudzenia kulinarnych emocji polecam kilka łyków Coca-Coli, czyli napoju którego na naszym stole i tym razem nie zabrakło.

 

 

Oto lista składników potrzebna do przygotowania tego pysznego obiadu. (Ilość dla 4 osobowej rodziny)

500 g mielonego mięsa z kurczaka

1 jajko                                    

3 ząbki czosnku

1/3 szklanki świeżych ziół (natka pietruszki, koperek)

2 łyżki bułki tartej

4 łyżki mąki ziemniaczanej

1 l wywaru warzywnego do gotowania pulpetów

250 g makaronu penne

60 g koncentratu pomidorowego

2 łyżki posiekanej bazylii

sól, pieprz

ew. cukier

parmezan do posypania

 

 

Do mielonego mięsa wbij jajko.

 

 

 

Dodaj posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek.

 

 

 

Następnie dodaj posiekane świeże zioła oraz bułkę tartą.

 

 

 

 

 

 

Wyrób na jednolitą masę. Formuj pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego.

 

 

 

Przygotowane mięsne kulki obtocz w mące ziemniaczanej i wrzuć do wrzącego wywaru. Gotuj około 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową. 

 

 

 

Do bulionu z gotowania pulpetów dodaj makaron. Gotuj do miękkości, około 12-13 minut, pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy oraz bazylię. Dopraw solą i pieprzem, ewentualnie cukrem. Pulpety wymieszaj z pomidorowym penne, podawaj z parmezanem.

 

      SMACZNEGO 🙂

 

 

Więcej przepisów znajdziecie w bezpłatnej aplikacji SimplyTastly (więcej na www.SimplyTastly.pl )  oraz pod etykietami 1,5 l butelek Coca-Coli.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję