menu

Risotto z zielonym groszkiem i parmezanem

 W swoim repertuarze mam całe mnóstwo dań, są potrawy bardziej skomplikowane i takie banalnie proste. Łączy je jeden wspólny mianownik, muszą smakować wybornie. W weekendy kiedy czasu jest więcej z przyjemnością przygotowujemy potrawy czasochłonne, natomiast w tygodniu stawiamy na opcję błyskawiczną. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na risotto z zielonym groszkiem i parmezanem to danie, które ugotujecie wymykając się dosłownie na chwilkę do kuchni. Dzieci nadal będą bawić się w najlepsze, nawet nie zauważąc, że was nie ma. Tym razem polecam risotto z zielonym groszkiem. Ryżowa potrawa stworzona z mojej ulubionej odmiany ryżu Arborio, połączona z zielonymi dodatkami zapewnia zarówno piękno wizualne jak i smakowe. Nie zapomnijcie o szczypcie parmezanu, który tak jak kilka łyków Coca-Coli podkreśli doskonały smak tej południowoeuropejskiej potrawy.

 

Aby przygotować risotto z zielonym groszkiem i parmezanem potrzebujesz:

  • 60 g masła
  • 1 małą cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 320 g ryżu do risotto arborio lub carnaroli
  • 1,5 l bulionu z kurczaka
  • 150 g mrożonego zielonego groszku
  • 60 g parmezanu
  • sól, pieprz czarny
  • ½ pęczka natki pietruszki

 

W wysokiej patelni rozgrzej połowę masła, kiedy zacznie się pienić wsyp drobno posiekaną cebulę.

 

 

Smaż na średnim ogniu aż zrobi się szklista, następnie dodaj czosnek pokrojony w cienkie plasterki

 

 

Po chwili dodaj ryż, mieszając smaż aż stanie się błyszczący. 

 

 

Bulion dodawaj partiami po chochelce, kiedy ryż wchłonie płyn dodaj kolejną porcję.

 

 

 

 

Kiedy ryż będzie lekko twardawy, dodaj jeszcze jedną chochlę bulionu i rozmrożony zielony groszek.

 

 

 

Następnie dodaj tarty parmezan i pozostałe masło.

 

 

 

Wymieszaj zestaw z ognia, ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

 

SMACZNEGO!

 

Więcej przepisów znajdziecie w bezpłatnej aplikacji SimplyTastly (więcej na www.SimplyTastly.pl ) oraz pod etykietami 1,5 l butelek Coca-Coli.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję