menu

Rogaliki drożdżowe z makiem. Przepis krok po kroku

Rogaliki drożdżowe z makiem. Przepis krok po kroku.

 

 

Rogaliki drożdżowe z makiem. Składniki:
  • 600 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 50 g drożdży świeżych
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 400 g masy makowej

 

Przygotuj rozczyn. Wymieszaj 50 ml ciepłego mleka, 50 g świeżych rozdrobnionych drożdży i 20 g cukru. Odstaw na chwilę w cieple miejsce.

 

Następnie do dużej misy przesiej mąkę, dodaj jajka oraz żółtko, resztę mleka i cukru, masło, esencje waniliową i sól. Dodaj “pracujący” zaczyn i wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od dłoni. Tak przygotowane wstaw razem z misą do piekarnika nagrzanego do 30-35°C i ogrzewaj przez 20 minut. 

 

Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części i po kolei każdą z nich rozwałkuj. 

 

Rozwałkowany placek ciasta podziel na 8 równych części. Tak jak kroi się pizzę. Na szerszy brzeg każdego kawałka ciasta nałóż po czubatej łyżeczce masy makowej i zawiń tak aby ich wąski koniec znalazł się pod rogalikiem. Przygotowane rogaliki układaj na blaszkach pokrytych papierem do pieczenia i piecz partiami 12-14 minut w 220 °C. Grzanie góra-dół. 

 

 

Wraz z Bogusią stale poszukujemy kulinarnych inspiracji, które potem możemy przygotować wraz z dzieciakami. Uważamy że najlepszą wspólną, rodzinną zabawą jest właśnie gotowanie. Już dawno zauważyliśmy, że Zosi i Marysi najbardziej przypada do gustu pomoc przy wyrabianiu, gnieceniu dowolnego rodzaju ciasta. Dzisiaj przygotowaliśmy rogaliki drożdżowe z makiem, są mega pyszne i najlepiej przygotowuje je się całą paczką.

 

Kwestia nadzienia

 

My przygotowaliśmy wersję z makiem ale równie dobrze,  możecie przygotować inne nadzienie np. czekoladowe, czy orzechowe. Rogaliki drożdżowe z makiem to jedna opcja, kwestia nadzienia jest sprawą otwartą. Przepis na ciasto drożdżowe do rogalików jest optymalne, więc nie będzie sprawiało problemów. Będzie elastyczne i łatwe do formowania. Przy okazji „zdradzamy” nasz patent na szybkie wyrastanie ciasta. Zamiast czekać, aż ciasto podwoi swoją objętość, wstawiamy je na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 30°C. Ciasto jest pulchne i wyrośnięte. Na stronie mamy także przepis na kruche rogaliki (link)

 

Rogaliki drożdżowe z makiem to nie tylko świetny przepis na zabawę z dziećmi. To także super słodki dodatek do kawy/ herbaty, czy idealny poczęstunek dla gości. Spróbujcie, wypróbujcie ten przepis krok po kroku, jest idealny i wychodzi za każdym razem. W razie pytań piszcie komentarze, trzymamy rękę na pulsie 😉

17 odpowiedzi na “Rogaliki drożdżowe z makiem. Przepis krok po kroku”

  1. Irena mizgala napisał(a):

    A skąd wziąść biały jak?

    • Jakub Kuroń napisał(a):

      Te rogaliki robiliśmy z klasyczną masą makową dostępną w każdym sklepie. Natomiast jeśli chodzi o biały mak to w tym okresie można go kupić w większych hipermarketach lub na bazarze.

  2. Anka napisał(a):

    Ta opcja z ogrzewaniem ciasta w piekarniku nie jest konieczna? Mogę zostawić ciasto normalnie pod ściereczką do wyrośnięcia?
    Piekarnik z PRLu więc pytam

  3. Beata napisał(a):

    I mam dylemat sprzątanie w ogrodzie czy pieczenie rogali, jedno kusi drugie nęci, jeszcze bardziej. Rogale tak smakowicie wyglądają, coś trzeba będzie wymyślić. Pozdrawiam.

  4. Bartek napisał(a):

    Ja właśnie wsadzilem do pieca moje rogaliki. Z tego w zgledu że syn lubi czeko zamiast maku dałem czekoladowy krem na bazie crema pasticciera 🙂

  5. Halina Dziedzic napisał(a):

    Ja dziś piekłam z Waszego przepisu. Są pyszne. Ale oczywiście ciasto robiłam w misce tupperware, nie muszę zarabiać ręką, szybko rośnie. Super przepis! Dziękuję!

  6. Maria napisał(a):

    Góra dół czy termoobieg?

  7. Mag napisał(a):

    Robiłam z mąki pszennej, ale chciałabym zrobić z orkiszową. Czy wyjdą mi?

  8. Mag napisał(a):

    Dziękuję za szybką odpowiedź. Jutro robię na pasowanie moich przedszkolaczków! Pozdrawiam serdecznie 🙂

  9. Weronika napisał(a):

    Panie Jakubie, masa makowa to zwykły zmielony mak czy zawiera może jeszcze jakieś składniki albo jest namoczony w czymś żeby nie był taki suchy?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję