menu

Schab faszerowany inaczej, bo nadziewany szpinakiem i jabłkiem

 

Wrzesień sprowadził mnie na ziemię, wrócił stary rytm, który nie pozostawia złudzeń, że wakacje już za nami. Mam nadzieję, że mimo wszystko jesień będzie dla nas łaskawa i kolorowa, a grille i pikniki bez dąsów oddadzą miejsce obiadom w domowym zaciszu.

Jedno jest pewne, każdy dzień zaznaczony w kalendarzu na czerwono to powód do wspólnego świętowania przy stole. Często jesteśmy wtedy całą rodziną w domu, często też wpadają inni członkowie rodziny i możemy celebrować uroczyste niedzielne obiady. A jeśli o nich mowa jednym z dań idealnych na taką okazję jest prosty w przygotowaniu i smakowity schab faszerowany. To niezwykle popularne w naszym kraju mięso podane w towarzystwie szpinaku i jabłka trafi do podniebień zarówno zwolenników kuchni tradycyjnej jak i tych bardziej wymagających. Tymi drugimi są z całą pewnością moje dzieci, które jako fanki marynarza Popeya można przekonać do zjedzenia każdego dania z dodatkiem “magicznych” zielonych liści przynoszących nadludzką moc.

Teraz pokażę Wam jak krok po kroku przyrządzić Schab faszerowany szpinakiem i jabłkiem. 

 

 

Oto lista wszystkich składników: 

1 cebula, pokrojona w kostkę

4 ząbki czosnku, drobno posiekane

250 g szpinaku świeżego

1 obrane duże jabłko, pokrojone w kostkę 1×1 cm

garść płatków migdałów

pół pęczka natki pietruszki, posiekany

100 g sera feta, pokruszonego

kawałek schabu około 1 kg

1 łyżka majeranek

1 łyżka masła

2 łyżka oliwy

sól, pieprz

 

 

Na patelni rozgrzej połowę oliwy oraz masło. Wsyp cebulę i zeszklij przez 3 minuty.

 

 

 

Po tym czasie dodaj połowę czosnku a po 1 minucie szpinak. Smaż około 2 minuty, następnie dodaj jabłko, migdały oraz natkę pietruszki.

 

 

Po kolejnych 2 minutach całość dopraw solą i pieprzem. Farsz odstaw do przestygnięcia i wymieszaj z pokruszoną fetą.

 

 

Piekarnik rozgrzej do 210°C. Długim wąskim nożem zrób kieszeń w mięsie, jak do schabu ze śliwką.

 

 

Następnie schab wypełnij farszem. 

 

 

Mięso natrzyj oliwą, pozostałym czosnkiem, majerankiem oraz szczodrze solą i pieprzem. 

 

 

Schab wstaw do piekarnika na 20 minut, po tym czasie zmniejsz na 160°C i piecz jeszcze 40 minut.

 

 

Do takiego obiadu proponuję szklankę  schłodzonej Coca-Coli by dopełnić smak potraw I od razu poczuć się lepiej.

 

 Smacznego! 🙂

 

Ten i inne przepisy na smaczne, rodzinne obiady znaleść można pod etykietami 1,5 l butelek Coca-Coli, oraz  w bezpłatnej aplikacji SimplyTastly (więcej na www.SimplyTastly.pl )

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję