menu

Smażone cukinie z dressingiem z maślanki. Przepis krok po kroku.

Smażone cukinie z dressingiem z maślanki

 

W gorące dni szukam lżejszych, mniej skomplikowanych potraw oraz nie ukrywam, po prostu szybkich. Takim daniem, są właśnie aromatyczne smażone cukinie z dodatkiem dressingu, na bazie maślanki i świeżych ziół.

 

Kaukaska inspiracja

 

Ostatnio pod choinkę, dostałem bardzo fajną, kulinarną niespodziankę. Książkę Olji Hercules „Kaukasis” Kulinarna Podróż Po Gruzji I Innych Krajach Kaukazu (link). Autorka przybliża w niej kuchnie całego regionu, który jest pomostem między Europą a Azją. Choć szczególne miejsce w publikacji, ma kuchnia gruzińska. Przeglądając właśnie „Kaukasis” szukając inspiracji, trafiłem na bardzo podobne danie, ale postanowiłem je trochę spolszczyć, dodając dressing z maślanki. Czasami warto jest sięgnąć po książkę z regału i poszukać kulinarnego natchnienia. Zwłaszcza, że pomysłu po prostu czasem brakuje. Na szczęście z pomocą przyszła kaukaska inspiracja.

 

Cukiniowy wysyp

 

Teraz przeżywamy cukiniowy wysyp. Szukamy ciekawych pomysłów na wykorzystanie, tego bajecznego warzywa. Na szczęście wariacji jest multum: placki, leczo (link) , przetwory, czy właśnie smażone cukinie. Kiedyś nawet udało mi się popełnić gofry z cukinii(link) oraz ciasta. To pokazuje właśnie, jak uniwersalne jest to warzywo, a nie wspomniałem jeszcze o zupach.

 

Genialna prostota

 

Smażone cukinie, urzekły mnie swoją prostotą. Do przygotowania chrupiących, rumianych plastrów cukinii, wystarczy tylko kilka składników i 10-15 minut wolnego czasu. Oczywiście takie danie można przygotować w panierce lub obtoczyć w mące, polecam żytnią. Smażone cukinie będą bardziej chrupiące, ale także bardziej kaloryczne. W każdym razie, jak kto woli ja smażyłem cukinie bez dodatku mąki czy bułki tartej. 😉

 

Boski dressing

 

Maślanka nie jest może najpopularniejszym składnikiem sosów do sałatek itp. Zdecydowanie dominuje oliwa z oliwek, ale polecam wypróbować, będziecie zachwyceni. Jest cudownie lekka, kwaskowa, pięknie otula sałaty oraz warzywa. Na bazie maślanki, powstaje naprawdę boski dressing. Wypróbujcie w towarzystwie smażonej cukinii.

 

 

Smażone cukinie. Składniki:

 

  • 2-3 cukinie najlepiej zielona i żółta
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
  • 200 ml maślanki
  • garść ulubionych ziół (u mnie bazylia, natka i mięta)
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Cukinie pokrój wzdłuż na plastry grubości 0,5 cm. Oprósz solą i pieprzem.

 

Smaż na mocno rozgrzanym oleju, po 2-3 minuty z każdej strony. Plastry cukinii można obtoczyć w mące lub klasycznie panierować. Po usmażeniu osącz z nadmiaru tłuszczu, na ręczniku papierowym.

 

Do maślanki dodaj posiekane drobno zioła, utarty czosnek, skórkę z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.

 

Cukinie podawaj z dressingiem z maślanki oraz poszarpanymi w dłoniach ulubionymi ziołami.

 

SMACZNEGO!

2 odpowiedzi na “Smażone cukinie z dressingiem z maślanki. Przepis krok po kroku.”

  1. Beata szafrańska napisał(a):

    Potrawa lekkostrawna,tania,łatwo i szybko można ją przygotować.Pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję