X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieDania głównePierogi i kluskiRóżne przepisy

Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami

Dziś podzielę się z Wami prostym i sprawdzonym przepisem na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. Przepisem z pewnością idealnym dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z lepieniem jak i tych którzy szukają lepszego przepisu. Ten klasyczny smak, połączony z łatwością przygotowania, sprawi, że dzięki temu Wasze pierogi staną się prawdziwym hitem na domowym stole.

Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami.

Przepis na ok. 50 pierogów. 

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (3 szklanki )
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • 100-150 ml gorącej wody

Farsz:

  • 800 g kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów np. podgrzybków
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju  np. lnianego

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Grzyby namocz w ciepłej wodzie przez co najmniej 2 godziny, następnie nie wylewając wody odcedź i drobniutko posiekaj.

Krok 2:

W misce wymieszaj ręcznie lub z pomocą miksera planetarnego mąkę (500 g) z solą (1 łyżeczka). Dodaj masło (50g), żółtko (1 szt) i jajka (2 sz), zagniataj, stopniowo dodając gorącą wodę (100-150 ml), aż uzyskasz elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykryte ściereczką odstaw na 30 minut.

Krok 3:

Kapustę (800 g) odciśnij, jeśli jest bardzo kwaśna, to wcześniej przelej ją wodą. Następnie zalej wodą tak aby kapusta była lekko przykryta, oraz wodą z moczenia grzybów, dodaj łyżkę masła i gotuj do miękkości, około 30 -45 minut.

Krok 4:

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na pozostałym maśle. Dodaj posiekane grzyby i odciśniętą, drobno pokrojoną ugotowaną kapustę. Farsz wymieszaj dopraw do smaku solą oraz pieprzem i smaż aż do odparowania nadmiaru wody.

Krok 5:

Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm. Z ciasta wykrawaj foremką okrągłe placuszki, na środek nakładaj farsz i dokładnie zlep brzegi sposobem na „falbankę” lub „szczypankę”.

Krok 6:

Pierogi wrzucaj do gotującej, posolonej wody, następnie po wypłynięciu gotuj dodatkowe 5 minut i wyjmuj łyżką cedzakową.
Na koniec pierogi podawaj z cebulką podsmażoną na ciemno złoto z dodatkiem oleju lnianego.

#Pierogi #PrzepisKuchenny #DomowaKuchnia #SmakiTradycji

Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami

Podsumowując mam nadzieję, że zapiekanka wyszła obłędna! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Zawsze pierogi robiłam według przepisu swojego zmodyfikowanego odrobinę ale te pierogi są doskonałe. Trochę się bałam tego ciasta bo wyszło bardzo mięciutkie, ale po ugotowaniu zmieniłam zdanie, są rewelacyjne 🙂 Mój syn jest zajadaczem pierogów, tych spróbował i chyba będę musiała je schować, żeby do wigilii wytrzymały bo wyje wszystkie 🙂 Dobrze, ze trafiłam na ten przepis 🙂 Dziękuję i Spokojnych, radosnych i zdrowych Świąt Bożego Narodzenia życzę 🙂

  2. Ciasto super 🙂 mięciutkie ,nie rozkleja się,rozpływa w ustach,a po przesmażeniu na pewno będą chrupiące .Farsz trochę zmodyfikowałam dodaję do całości mrożone gotowane borowiki:)Piękne zdjęcia jak zawsze 🙂

  3. Jutro rano zabieram się za pierogi. W tym roku zrobię z Pana przepisu. Życzę najmilszych Świąt i cudownych smaków.

  4. gotowanie z dziećmi to dla nich mega frajda! cudowne zdjęcie 🙂

  5. Witam, to będą moje pierwsze pierogi w życiu – samodzielnie wykonane. Zrobię je z Pana przepisu.
    Mam pytanko ile mniej więcej pierogów wychodzi z tych składników?

Sprawdź również