menu

Szybka szarlotka sypana

 

Szarlotka sypana to przypis na który natknęłam się przeszukując notes z przepisami mojej mamy. Jest tam kilka świetnych receptur na serniki, placki, biszkopty i jednym z tych przepisów jest szybka szarlotka sypana. Zawsze zwracam uwagę na przepisy z dopiskiem “szybki” lub “prosty“, nie lubię całego dnia spędzać w kuchni, a poza tym przy małych dzieciach zwyczajnie nie mam na to czasu. Moja mama podkreśliła rownież, że ten przepis zawsze się udaje! Lubie takie 😉

 

 

 

Szarlotka sypana, składniki:

160 g mąki pszennej,

160 g cukru,

160 g kaszy manny,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

200 masła ( zmrożonego)

1,5 kg kwaśnych jabłek ( najlepiej szara reneta )

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka cynamonu 

 

 

Wszystkie suche składniki oprócz cynamonu dokładnie ze sobą wymieszaj. 

 

 

 

 

Jabłka obierz usuń gniazda nasienne i zetrzyj na grubych oczkach tarki. 

 

 

 

Do startych jabłek dodaj sok z cytryny i cynamon.

 

 

 

 

Tortownice o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wymieszane suche składniki podziel na trzy części. Pierwszą z nich wysyp na dno formy.

 

 

 

Następnie ułóż połowę startych jabłek.

 

 

 

Przykryj je drugą częścią sypkich składników i ułóż drugą cześć jabłek.

 

 

 

Jabłka posyp ostatnią trzecią częścią suchych składników. Na wierz zetrzyj 200 g zmrożonego masła.

 

 

Ciasto wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 60 min. 

 

 

 

Szarlotka sypana wychodzi bardzo smaczna i soczysta. 

 

Smacznego!

28 odpowiedzi na “Szybka szarlotka sypana”

  1. Ewa napisał(a):

    Super wyglada i wydaje sie latwa w wykonaniu. Napewno wyrównuje. Pozdrawiam!!!

  2. Dana napisał(a):

    Bez jajek też można upiec kruche ciasto.

  3. Anka napisał(a):

    Wygląda super. A czy można przełożyć gramy na szklanki, albo łyżki, bo nie mam wagi kuchennej

  4. Jolga napisał(a):

    wygląda apetycznie , muszę koniecznie upiec. mam jedno pytanie czy 1,5 kg jabłek przed obraniem , czy po obraniu ze skórki ?

  5. Sylwia napisał(a):

    Zrobiłam to ciasto dzisiaj! Wyszło przepyszne. Zakochałam się i będzie u nas gościć bardzo często! Rewelacja !

  6. Elżbieta napisał(a):

    robiłam kilka razy, nigdy mi nie wyszło. Spróbuje wg Twojego przepisu, może wtedy się uda, pozdrawiam 🙂

  7. Viki napisał(a):

    Moja ulubiona szarlotka. Ja po wielu próbach lekko zmodyfikowałam przepis i i zamieniam połowę kaszy manny na bułkę tartą.

  8. piotr napisał(a):

    pychota ale musi być ciepła i bita śmietana

  9. EwaB napisał(a):

    Mam jedno pytanie czy zamiast kaszy manny można zastosować kaszę lub płatki jaglane?

  10. Basia napisał(a):

    U mnie właśnie w piekarniku się piecze.

  11. Joanna napisał(a):

    Prawie wyszla ale zanim zrobilam maslo sie lekko rozmrozilo i cale opadlo na dol ciasta i teraz skwierczy po bokach brytwankiMam nadzieje,ze to nie zepsuje smaku….

  12. anna napisał(a):

    włożyłam do piekarnika i czekam….mam nadzieje ze mi sie uda,nie opanowałam jeszcze piekarnika…wyglada apetycznie …dlatego sie skusiłam na ten łatwiutki przepis…pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję