menu

Szybka szarlotka sypana

 

Szarlotka sypana to przypis na który natknęłam się przeszukując notes z przepisami mojej mamy. Jest tam kilka świetnych receptur na serniki, placki, biszkopty i jednym z tych przepisów jest szybka szarlotka sypana. Zawsze zwracam uwagę na przepisy z dopiskiem “szybki” lub “prosty“, nie lubię całego dnia spędzać w kuchni, a poza tym przy małych dzieciach zwyczajnie nie mam na to czasu. Moja mama podkreśliła rownież, że ten przepis zawsze się udaje! Lubie takie 😉

 

 

 

Szarlotka sypana, składniki:

160 g mąki pszennej,

160 g cukru,

160 g kaszy manny,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

200 masła ( zmrożonego)

1,5 kg kwaśnych jabłek ( najlepiej szara reneta )

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka cynamonu 

 

 

Wszystkie suche składniki oprócz cynamonu dokładnie ze sobą wymieszaj. 

 

 

 

 

Jabłka obierz usuń gniazda nasienne i zetrzyj na grubych oczkach tarki. 

 

 

 

Do startych jabłek dodaj sok z cytryny i cynamon.

 

 

 

 

Tortownice o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wymieszane suche składniki podziel na trzy części. Pierwszą z nich wysyp na dno formy.

 

 

 

Następnie ułóż połowę startych jabłek.

 

 

 

Przykryj je drugą częścią sypkich składników i ułóż drugą cześć jabłek.

 

 

 

Jabłka posyp ostatnią trzecią częścią suchych składników. Na wierz zetrzyj 200 g zmrożonego masła.

 

 

Ciasto wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 60 min. 

 

 

 

Szarlotka sypana wychodzi bardzo smaczna i soczysta. 

 

Smacznego!

32 odpowiedzi na “Szybka szarlotka sypana”

  1. Ewa napisał(a):

    Super wyglada i wydaje sie latwa w wykonaniu. Napewno wyrównuje. Pozdrawiam!!!

  2. Dana napisał(a):

    Bez jajek też można upiec kruche ciasto.

  3. Anka napisał(a):

    Wygląda super. A czy można przełożyć gramy na szklanki, albo łyżki, bo nie mam wagi kuchennej

  4. Jolga napisał(a):

    wygląda apetycznie , muszę koniecznie upiec. mam jedno pytanie czy 1,5 kg jabłek przed obraniem , czy po obraniu ze skórki ?

  5. Sylwia napisał(a):

    Zrobiłam to ciasto dzisiaj! Wyszło przepyszne. Zakochałam się i będzie u nas gościć bardzo często! Rewelacja !

  6. Elżbieta napisał(a):

    robiłam kilka razy, nigdy mi nie wyszło. Spróbuje wg Twojego przepisu, może wtedy się uda, pozdrawiam 🙂

  7. Viki napisał(a):

    Moja ulubiona szarlotka. Ja po wielu próbach lekko zmodyfikowałam przepis i i zamieniam połowę kaszy manny na bułkę tartą.

  8. piotr napisał(a):

    pychota ale musi być ciepła i bita śmietana

  9. EwaB napisał(a):

    Mam jedno pytanie czy zamiast kaszy manny można zastosować kaszę lub płatki jaglane?

  10. Basia napisał(a):

    U mnie właśnie w piekarniku się piecze.

  11. Joanna napisał(a):

    Prawie wyszla ale zanim zrobilam maslo sie lekko rozmrozilo i cale opadlo na dol ciasta i teraz skwierczy po bokach brytwankiMam nadzieje,ze to nie zepsuje smaku….

  12. anna napisał(a):

    włożyłam do piekarnika i czekam….mam nadzieje ze mi sie uda,nie opanowałam jeszcze piekarnika…wyglada apetycznie …dlatego sie skusiłam na ten łatwiutki przepis…pozdrawiam

  13. Halina napisał(a):

    Witam.Czy mozna podwoic skladniki? z tej ilości pewnie mała.
    Pozdrawiam

  14. Monika Rudnicka napisał(a):

    Witam upiekłam , studzi się, pachnie obłędnie . Jedząc wyczuwam trochę kaszę manną czy tak ma być czy coś zrobiłam nie tak ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję