menu

Tarta z boczkiem i porem ( Quiche Lorranie)

Tarty i quiche cieszą się od zawsze powodzeniem na mojej stronie. Zauważyłem jednak, że w przepisach brakuje bardzo smacznego tradycyjnego francuskiego QUICHE LORRANIE. Czyli tarta z boczkiem i porem. Danie to jest bardzo proste w przygotowaniu, a składniki są łatwo dostępne. Zaletą tej potrawy jest również to, że uwielbiają ją dzieci! 

 

Bazą do quiche jest kruche ciasto i właśnie od tego zaczniemy.

Potrzebujemy:

  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

 

Mąkę wsyp do miski, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, żółtko, sól i śmietanę.

 

 

 

Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłódź w lodówce przez około 1 godzinę.

 

 

Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia.

 

 

 

Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut w 180 °C.

 

 

 

Tarta z boczkiem i porem, potrzebujesz:

  • 120 g boczku wędzonego pokrojonego w paski
  • 150 g pora drobno pokrojonego
  • 200 g śmietany 30 %
  • 80 g sera cheddar
  • 2 żółtka 
  • 2 jaja
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

 

 

Boczek zrumień na oliwie, dodaj pora. Smaż jeszcze 1-2 minuty. Odstaw do przestygnięcia. 

 

 

Następnie połącz składniki jak na zdjęciach. Dokładnie wymieszaj.

 

 

 

Wylej mieszankę jajek, śmietany i przypraw na upieczony spód tarty. 

 

 

 

Ułóż przesmażony boczek z porem na tarcie.

 

 

 

 

Posyp startym cheddarem.

 

 

Na koniec posyp odrobiną świeżego tymianku. 

 

 

Piecz 25-30 minut w temperaturze 180°C “góra- dół” 

 

 

 

SMACZNEGO!!

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Tarta z boczkiem i porem
Author Name
Published On

4 odpowiedzi na “Tarta z boczkiem i porem ( Quiche Lorranie)”

  1. Wanda napisał(a):

    Przepis jak zwykle dobrze opisany i sfotografowany, to ważne. Naturalnie spróbuję i to dzisiaj.

  2. Mira napisał(a):

    Jutro na pewno to zrobię.
    Przepis wydaje się dobry.
    Zobaczymy jak wyjdzie mi☺☺☺

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję