X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRóżne przepisyTarty, quiche i zapiekankiWielkanoc

Tarta z boczkiem i porem ( Quiche Lorraine)

Tarty i quiche bez wątpienia cieszą się od zawsze powodzeniem na mojej stronie. Zauważyłem jednak, że w przepisach brakuje bardzo smacznego tradycyjnego francuskiego QUICHE LORRAINE. Czyli tarta z boczkiem i porem. Danie to jest bardzo proste w przygotowaniu, a składniki z pewnością są łatwo dostępne. Zaletą tej potrawy jest również to, że uwielbiają ją dzieci! Jeśli nie jedliście jeszcze tego dania, koniecznie zróbcie je u siebie w domu.

Tarta z boczkiem i porem ( Quiche Lorraine)

Składniki:

Ciasto:
  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
Farsz:
  • 120 g boczku wędzonego pokrojonego w paski
  • 150 g pora drobno pokrojonego
  • 200 g śmietany 30%
  • 80 g sera np. cheddar
  • 2 żółtka 
  • 2 jaja
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Krok 1:

Przygotuj ciasto. Mąkę wsyp do miski, następnie dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, żółtko, sól i śmietanę.

Krok 2:

Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Następnie zawiń w folię spożywczą, schłodź w lodówce przez około 1 godzinę. Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to bez wątpienia zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia.

Krok 3:

Na koniec ponakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut w 180 °C.

Krok 4:

Boczek zrumień na oliwie, następnie dodaj pora. Smaż jeszcze 1-2 minuty. Odstaw do przestygnięcia. 

Krok 5:

Następnie roztrzep jajka, dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Wylej mieszankę jajek, śmietany i przypraw na upieczony spód tarty. 

Krok 6:

Następnie ułóż przesmażony boczek z porem na tarcie.

Krok 7:

Posyp startym cheddarem. Na koniec posyp odrobiną świeżego tymianku. 

Piecz 25-30 minut w temperaturze 180°C „góra- dół” 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej przepisów wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Kiedy mamy dodać oliwę? Nic w przepisie nie ma, a jest w składnikach.

  2. Robiłam tę tartę wiele razy. Jest pyszna, prosta i w 30 min. ją przygotuję plus pieczenie. Ja ją trochę zmodyfikowałam. Daję całe jajka i białko z ciasta do masy ze śmietaną. Na podpieczone ciasto wykładam najpierw boczek z porem, a potem zalewam to masą śmietanowo-jajkową, ale nie dodaję sera żeby nie podnosić kaloryczności potrawy. Rodzina i znajomi nie mogą się nachwalić. Palce lizać!

  3. Quiche lorraine(tarta lotaryńska) to tarta z boczkiem, zalana śmietaną z jajkami,serem i przyprawami. Bez pora.
    A to jest po prostu tarta z boczkiem i porem.
    Pozdrawiam Barbara Governec(Polka z Francji)

  4. Przepis jak zwykle dobrze opisany i sfotografowany, to ważne. Naturalnie spróbuję i to dzisiaj.

Sprawdź również