menu

Udziki w marynacie jogurtowej

Na naszej wakacyjnej trasie jednym z najważniejszych punktów wypoczynkowych są Mazury. Kraina tysiąca jezior to jedno z najpiękniejszych miejsc w Polsce ale też to z którego pochodzi moja żona. Kiedy odwiedzamy rodzinne strony Bogusi nasze obiady rzadko zamykają się w czterech ścianach. Grille i pikniki skłaniają do eksperymentowania, a dzisiejsze danie powstało właśnie z potrzeby chwili. Udziki z kurczaka w marynacie jogurtowej z dodatkiem aromatycznych przypraw doskonale sprawdza się przygotowana na ruszcie a kiedy pogoda nie dopisuje również  w warunkach domowych.  Muszę przyznać szczerze, że ta grillowana potrawa to jedna z nielicznych rzeczy, które potrafią zwabić nasze dzieciaki do stołu, nawet kiedy w najlepsze pluskają się w jeziorze.

 

 

Do przygotowania tych fantastycznych udzików potrzebujesz tylko kilku składników. Całą listę z dokładnym przepisem znajdziesz tu–> Kurczak w jogurcie

 

 

Do jogurtu dodaj przyprawę curry, posiekaną kolendrę, sól i oliwę.

 

 

Wszystkie składniki połącz ze sobą, gotową marynatą zalej mięso. Około 1/3 pozostaw jako dip do grillowanych udzików.

 

 

Kurczaka dokładnie wymieszaj, odstaw na godzinę aby smaki się przeniknęły.

 

 

Zamarynowane mięso grilluj na mocno rozgrzanym ruszcie, około 15-20 minut często przewracając.

 

 

 

Więcej przepisów znajdziecie w bezpłatnej aplikacji SimplyTastly (więcej na www.SimplyTastly.pl)

 

2 odpowiedzi na “Udziki w marynacie jogurtowej”

  1. kasia bąk napisał(a):

    wygląda bardzo smacznie. Zazdroszcze okoliczności przyrody

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję