menu

Wideo

Najnowsze:

Zupa krem z brokułów

 

Składniki:

 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duży brokuł
  • 200 g ziemniaków (3 ziemniaki)
  • 900 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany 30%
  • sól , pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

 

Dodatki:

 

  • 100 g łososia wędzonego
  • 4 łyżki pestek dyni prażonych

 

Przygotowanie:

 

Pokrój ziemniaki w cienkie plastry, pokrój cebulę w piórka, pokrój czosnek w plastry, podziel brokuły na różyczki. W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i czosnek, zeszklij przez 1 minutę. Wlej bulion, kiedy się zagotuje dodaj brokuła i ziemniaki. Gotuj do miękkości około 10 minut, następnie dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zmiksuj ze śmietaną na gładki krem. Podawaj z drobnymi kawałkami łososia i prażonymi pestkami dyni.

Inne przepisy na moje zupy kremy znajdziesz TU! (link)

Gulasz wołowy z fasolą i pomidorami. Składniki:

 

  • 1 szklanka drobnej białej fasoli, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
  • ok. 500 – 600g mięsa wołowego na gulasz
  • sól, pieprz
  • 3 rozgniecione liście laurowe
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, pokrojona w dużą kostkę 2×2 cm
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w 1 cm plasterki
  • 1 pietruszka obrana, pokrojona w 1 cm plasterki
  • 1 marchew obrana, pokrojona w 1 cm plasterki
  • 4 utarte ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Fasolę odlej, przepłucz i zalej 1,5 l wody, zacznij gotować. Mięso dopraw solą, pieprzem, liściem laurowym i oregano, dokładnie natrzyj przyprawami. Oprósz mąką pszenną, podsmaż do uzyskania rumianego koloru na rozgrzanej oliwie, około 5-7 minut. Dodaj warzywa cebulę, seler naciowy, pietruszkę, marchew i czosnek. Podsmaż przez 3-4 minuty, dodaj fasolę do mięsa. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę. Następnie dodaj wino, pomidory krojone, koncentrat pomidorowy oraz cukier. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu 40 minut, podawaj z grillowaną polentą.

 

Inne przepisy na gulasze znajdziesz TU (Link) 

Poprzednie:

Schab faszerowany czosnkiem. Składniki:

  • 700 g Schabu
  • 10 ząbków czosnku
  • 3-4 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki oleju
  • 6-7 świeżych śliwek
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka miodu
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • 1 liść laurowy

 

Sposób przygotowania:

W schabie za pomocą wąskiego noża wykonaj kieszeń do faszerowania. Faszeruj schab obranym czosnkiem. Ponacinaj schab z wierzchu i w szczeliny powkładaj gałązki rozmarynu. Mięso natrzyj dokładnie solą i pieprzem. Odstaw na 2-3 godziny. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Przełóż do brytfanki, piecz około 70 minut. Na patelnie wlej wino, poczekaj 1 minutę, aż się zagotuje. Dodaj śliwki pokrojone na połówki lub ćwiartki, bez pestek. Dodaj liść laurowy i cynamon. Dopraw sola, pieprzem oraz miodem. Po kolejnej minucie, rozrób mąkę ziemniaczaną z 50 ml zimnej wody, wlej do śliwek z winem. Gotuj 2-3 minuty do konsystencji sosu, śliwki nie powinny się rozpaść. Mięso po wyjęciu z piekarnika, przed krojeniem, odstaw na 15 minut, aby odpoczął. Schab podawaj ze śliwkami w winie i np. pieczonymi ziemniakami.

Inny mój przepis na Schab znajdziesz TU(link)

 

Czy Święta Wielkanocne nie kojarzą Wam się przede wszystkim z jajkami w przeróżnych postaciach oraz z żurkiem? Koniecznie spróbujcie przygotować ten z przepisu Jakuba Kuronia. Postępujcie dokładnie według jego wskazówek, a Wasza rodzina na pewno będzie zachwycona smakiem tego dania. Nie jest to żurek postny, bo przygotowany z dużą ilością boczku i białej kiełbasy. Dla tych, którzy spędzają Wielkanoc w duchu religijnej tradycji, będzie więc idealnym daniem na obiad w Wielką Niedzielę lub Wielki Poniedziałek. Smacznego i radosnych Świąt!

Żur świąteczny z białą kiełbasą i jajkiem. Składniki:

 

  • 500 ml zakwasu na żur
  • 1 1/2 l wywaru lub wody
  • 2 cebule
  • 2-3 suszone grzyby
  • 400 g ziemniaków
  • 300 g kiełbasy białej
  • 100 g wędzonki lub boczku
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia
  • 2 łyżki chrzanu(świeżo utartego lub ze słoika)
  • 2-3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 8 ugotowanych na twardo jajek

 

DOM to mała sezonowa restauracja ulokowana w domu mieszkalnym na Żoliborzu. Proponuje dania kuchni światowej, sezonowe i oparte na naturalnych produktach. Bezpretensjonalnie i z sercem.
Sprawdźcie sami

Oto inne moje Przepisy na Dania Wielkanocne (link)

Pilaw z kurczaka z dynią i migdałami. Składniki:

Marynata:

 

  • 3 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka kurkumy mielonej
  • 1 czerwone chili, pokrojone w cienkie plasterki
  • Sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Kurczak:

 

  • 750 g piersi z kurczaka, pokrojonej w dużą kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 375 ml bulionu z kurczaka
  • 600 g obranej dyni, pokrojonej w półksiężyce
  • 2 łyżki stołowe miodu
  • 2 laski cynamonu
  • 1 cytryna, pokrojona w plastry
  • ½ szklanki rodzynek
  • pieprz, sól

Ryż:

 

  • 1 łyżka masła klarowanego lub masła
  • 1 łyżeczka drobno startego świeżego imbiru
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 300g ryżu basmati
  • 500 ml bulionu z kurczaka
  • 1/3 szklanki płatków migdałów, lekko uprażonych

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Do marynaty dodaj kurczaka, dokładnie natrzyj i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż kurczaka aż nabierze złotego koloru, przełóż go na talerz. Na tą samą patelnie dodaj, bulion, koncentrat, dynię, miód i cynamon. Zmieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Na tak powstały sos połóż mięso, przykryj cytryną i rodzynkami. Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 25 minut, aż mięso przejdzie przyprawami. Dopraw solą i pieprzem. W międzyczasie, w głębokiej patelni rozpuść masło. Dodaj cebulę, imbir i czosnek, smaż na małym ogniu przez 2 minuty. Dodaj ryż, wymieszaj z resztą składników, wlej bulion i zagotuj. Przykryj, gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Zdejmij z ognia, posyp kolendrą i migdałami.

Sos z leśnych grzybów w chrupiącym pieczywie. 

 

Składniki:

 

  • 400 g pokrojonych w plastry grzybów np. podgrzybków lub prawdziwków
  • 2-3 szalotki
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1 bochenek chleba kilka gałązek koperku do dekoracji
  • sól pieprz

 

Więcej moich przepisów z Grzybami (link)

Konfitowana gęś z tymiankiem i rozmarynem

 

Składniki:

  • 2 udka lub 2 piersi z gęsi
  • 1 l oleju roślinnego
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku

 

Sposób przygotowania:

Mięso przełóż do miski dość ściśle, natrzyj solidnie solą i pieprzem. Obłóż ziołami i czosnkiem, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na całą noc. W garnku zacznij podgrzewać olej. Mięso oczyść z marynaty i przełóż do tłuszczu.
Olej nie powinien się gotować tylko delikatnie mrugać, przez około dwie godziny. Po tym czasie mięso powinno być miękkie i odchodzić od kości. Piersi można wystudzić i przed podaniem delikatnie podsmażyć, wtedy mięso jest miękkie a skórka chrupiąca.
Podawaj z ziemniakami puree i żurawiną.

Otto inne moje przepisy na DRÓB (link)

Domowe prażone orzeszki z przyprawami

 

Orzeszki ziemne są uznawane za tłustą i niezdrową przekąskę, a szczególnie już te z dodatkiem dużej ilości przypraw. Chodzi tu zapewne o sporą ilość oleju oraz glutaminianu sodu. Ja proponuje domową wersję orzeszków prażonych z przyprawami. Są z pewnością lepsze i zdrowsze od tych smakowych kupowanych w sklepie. Idealna niezobowiązująca przekąska.

Składniki:

  • 2 szklanki orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżki oleju roślinnego

 

Więcej przepisów na przekąski (link)

Faszerowana golonka w miodowo-piwnej marynacie.

 

Składniki:

 

  • 4 średnie golonki
  • 1 główka czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 goździki
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 400 g chudej wieprzowiny
  • 1 mała cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki posiekanego rozmarynu
  • sól
  • 1/3 szklanki jasnego piwa
  • 4 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki sosu sojowego

Więcej przepisów na dania z Wieprzowiny (link)

Pigwa w cukrze do herbaty

 

Pigwa to niezwykle szlachetny owoc, który świetnie sprawdza się jako składnik dżemów. Smakuje też doskonale w prostym połączeniu z cukrem i dowolnymi przyprawami – jako dodatek do herbaty. Jakub Kuroń proponuje przygoowanie takiej właśnie pigwy. Spróbujcie koniecznie, jest idealna na jesień!

Składniki:

 

  • 500 g pokrojonej pigwy
  •  korzeń imbiru
  • 250 g cukru

Sałatka z wątróbką i wiśniami

 

Nie każdy lubi podroby, a zwłaszcza wątróbkę. Przygotuje Wam nietypową sałatkę, która może przekonać każdego, że warto ją jeść: połączenie wiśni i wątróbki smakuje wyśmienicie.

Składniki:

 

  • 100 g dowolnej mieszanki sałat
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 400 g wątróbki kurzej
  • 200 g wiśni bez pestek
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 6 łyżek miodu
  • 50 ml oliwy
  • 50 g sera dziugas, skrojonego obieraczką na płatki
  • garść listków bazylii do dekoracji

 

Więcej pomysłów na SAŁATKI ( link)

Pierś z indyka z żurawiną

Mięsa świetnie komponują się ze słodkimi dodatkami, stąd tak duża popularność sosów typu chutney. Jeszcze bardziej znana jest żurawina, którą podaje się do różnych dań mięsnych, serów i sałatek. Proponuje klasyczne, ale jednocześnie wykwintne połączenie piersi z indyka ze świeżą żurawiną. Można ją jeść zarówno na zimno jak i na ciepło.

Składniki:

 

  • 500 g piersi z indyka
  • 150 g żurawiny (świeżej lub suszonej)
  • 100 ml wywaru warzywnego
  • 3 utarte ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 80 ml oleju
  • sól, pieprz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję