X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRóżne przepisyWielkanocWołowina, Cielęcina

Wołowina z warzywami. Przepis krok po kroku.

Wołowina z warzywami. Ta potrawa często przewija się w waszych komentarzach z prośbą o przepis.

 

Wołowina z warzywami to prawdopodobnie nasze ulubione danie weekendowe. Choć wymaga trochę czasu to jednocześnie jest banalnie proste. Spodoba się każdemu kto nie do końca czuje wołowinę, można wstawić naczynie do zapiekania i w zasadzie o niej zapomnieć. Po 3 godzinach kawałek wołowiny zamienia się w prawdziwe arcydzieło, pachnące pomidorami, śliwkami, leśnymi suszonymi grzybami i jest bajecznie miękkie. Już nigdy nie będziecie mieli problemu z gumowatą, czy żującą się wołowina. Ta potrwa wychodzi za każdym razem. Sprobuj nie pożałujesz!

 

Wołowina z warzywami składniki:

 

  • 1 kg wołowiny może to być antrykot najlepiej z kością
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 korzenia selera
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 100 g mąki pszennej 
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 główka czosnku
  • kilka suszonych grzybów
  • 6 ziarenek ziela angielskiego 
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżeczki soli – jedna do przyprawienia mięsa, drugą dodaj do sosu
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 200 ml wody
  • 3 łyżki oleju roślinnego

 

Mięso z obu stron przypraw solą i pieprzem. Następnie oprósz je mąką pszenną.

 

Patelnie mocno rozgrzej wlej olej i przesmaż wołowinę z każdej strony na rumiany złoty kolor. 

 

Obsmażone mięso zdejmij z patelni i odstaw na chwilę na bok. Podsmaż warzywa na tej samej patelni, kolejno jak na zdjęciach. Pod koniec smażenia dodaj ziele angielskie i liść laurowy, aby nabrały aromatu.

 

Do przesmażonych warzyw dodaj wino, pogotuj wszystko 1-2 minuty. Przełóż wszystko do naczynia do zapiekania. Ja użyłem żeliwnego. Następnie na warzywach ułóż mięso. 

 

Przykryj wszystko pomidorami, ułóż na wierzchu czosnek, przekrojony na pół. Dodaj powidła śliwkowe, grzyby. Zalej wszystko 200 ml wody. Piecz w 180° C przez 3 godziny. 

 

Podawaj z ulubionymi dodatkami, ja podałem z polentą! Smacznego! 

 

 

Jeśli chcesz być ze mną w stałym kontakcie zapraszam na mój FacebookInstagram 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Panie Jakubie, jakiś czas temu zrobiłem bigos wg Pana przepisu – wyszedł idealny. Dzisiaj naszło mnie na wołowinę. Właśnie „siedzi” w piekarniku. Nie mam obaw, że się nie uda 🙂
    Pozdrawiam z Wrocławia.

  2. Właśnie wstawiłam do piekarnika 😀 Kuchnia wygląda jakby po niej huragan przeszedł 😀 Czy będzie (kiedyś) możliwość wstawiania zdjęć w komentarzach?

  3. Pozdrawiam Beata, jeśli zrobi się według przepisu jest idealne.
    Dziękuję że jesteś.

  4. Wołowina z warzywami – rewelacyjne danie! Przygotowałam je w szybkowarze (75 minut duszenia w trybie 1). Zamiast pomidorów z puszki użyłam przecieru pomidorowego, a czerwone wino – zastąpiłam różowym półsłodkim. Pycha! Pozdrawiam 🙂

  5. Dziękuję za przepis 🙂 moje pierwsze podejście do wołowiny 🙂 pysznie jest 🙂

  6. Wygląda bardzo apetycznie. Chyba dzisiaj zrobię. Bardzo dziękuję za inspirację

Sprawdź również