Boże NarodzenieDania główneGrzybyPotrawy z ziemniakówRóżne przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami. Przepis krok po kroku.
Dzisiaj na kuroniowym stole zawitała zapiekanka ziemniaczana. Bez wątpienia prosta i smaczna potrawa dla wszystkich, którzy lubią te bulwiaste warzywa. Towarzyszą im pieczarki i ser żółty z dodatkiem zielonej, świeżej pietruszki. Największym wyzwaniem dla naszej rodziny jest czas pieczenia, co chwilę ktoś zniecierpliwiony zagląda w czeluści piekarnika aby upewnić się, czy aby czas przygotowania nie będzie krótszy. Nagroda jest warta czekania, przede wszystkim chrupiąca warstwa sera znika najszybciej z talerzy dziewczynek, a starszyzna dopełnia kulinarne zadowolenie szklanką Coca-Coli. Na koniec zachęcę Was do pozostawienia komentarza z Waszymi wrażeniami smakowymi po przeczytaniu przepisu.
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 300 g grzybów np. pieczarek
- 150 g żółtego sera
- ząbek czosnku
- pęczek pietruszki
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- ew. 2 jajka
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze obierz i pokrój ziemniaki na cienkie plasterki i obgotuj je przez 2-3 minuty w gotującej się, posolonej wodzie. Następnie odcedź podgotowane ziemniaki i odstaw do stygnięcia.
Krok 2:
Po drugie oczyszczone pieczarki pokrój na plasterki. Rozgrzej odrobinę oleju na patelni, następnie dodaj ząbek czosnku (rozgnieciony lub pokrojony na mniejsze kawałki) i podsmaż go. Następnie do rozgrzanego oleju dodaj pokrojone pieczarki i podsmaż je aż puszczą sok i lekko się zarumienią.
Krok 3:
Ser zetrzyj na tarce, następnie wymieszaj go z posiekaną natką pietruszki.
Krok 4:
Żaroodporne naczynie posmaruj masłem i posyp bułką tartą. .
Krok 4:
Pierwsza warstwa zapiekanki to ziemniaki. Druga to pieczarki. Następnie pieczarki posyp przygotowanym serem.
Krok 5:
Połóż następną warstwę ziemniaków, pieczarek i sera. Rozgrzej piekarnik do 200°C, piecz przez 30 minut. Następnie wbij na wierzch dwa jajka i piecz do ścięcia się białka, żółtko powinno być płynne. Na koniec już po upieczeniu przekłuj żółtka i rozsmaruj na wierzchu.
Więcej inspiracji na pyszne zapiekanki znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook oraz moją Grupę.
Bardzo smaczna zapiekanka. Po zrobieniu okazalo sie ze jest latwa i szybka w wykonaniu. Pieknie wyglada i jeszcze lepiej smakuje. Z pewnoscia zagosci u nas na stale.
Bardzo mi miło!
Fajny,prosty przepis.Wygląda smakowicieW poniedziałek wypróbuję. …mniam,mniam
Polecam i życzę smacznego
Jutro będę robiła ,smacznie wygląda
Smacznego!
Wygląda wspaniale.. Myślę,że mężowi zasmakuje 🙂 muszę spróbować! Pozdrawiam
Na pewno zasmakuje to wyjątkowo męskie danie
Nie ukrywam, że lubię ziemniaki w każdej postaci. A to danie na pewno przypadnie mi do smaku.
Zapewniam, że Ci posmakuje! Jak tylko zrobisz napisz jak wyszło!