X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieDania główneGrzybyPotrawy z ziemniakówRóżne przepisy

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami. Przepis krok po kroku.

Dzisiaj na kuroniowym stole zawitała zapiekanka ziemniaczana. Bez wątpienia prosta i smaczna potrawa dla wszystkich, którzy lubią te bulwiaste warzywa. Towarzyszą im pieczarki i ser żółty z dodatkiem zielonej, świeżej pietruszki. Największym wyzwaniem dla naszej rodziny jest czas pieczenia, co chwilę ktoś zniecierpliwiony zagląda w czeluści piekarnika aby upewnić się, czy aby czas przygotowania nie będzie krótszy. Nagroda jest warta czekania, przede wszystkim chrupiąca warstwa sera znika najszybciej z talerzy dziewczynek, a starszyzna dopełnia kulinarne zadowolenie szklanką Coca-Coli. Na koniec zachęcę Was do pozostawienia komentarza z Waszymi wrażeniami smakowymi po przeczytaniu przepisu.   

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 300 g grzybów np. pieczarek
  • 150 g żółtego sera
  • ząbek czosnku
  • pęczek pietruszki
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • ew. 2 jajka

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Po pierwsze obierz i pokrój ziemniaki na cienkie plasterki i obgotuj je przez 2-3 minuty w gotującej się, posolonej wodzie. Następnie odcedź podgotowane ziemniaki i odstaw do stygnięcia.

Krok 2:

Po drugie oczyszczone pieczarki pokrój na plasterki. Rozgrzej odrobinę oleju na patelni, następnie dodaj ząbek czosnku (rozgnieciony lub pokrojony na mniejsze kawałki) i podsmaż go. Następnie do rozgrzanego oleju dodaj pokrojone pieczarki i podsmaż je aż puszczą sok i lekko się zarumienią.

Krok 3:

Ser zetrzyj na tarce, następnie wymieszaj go z posiekaną natką pietruszki. 

Krok 4:

Żaroodporne naczynie posmaruj masłem i posyp bułką tartą. .

Krok 4:

Pierwsza warstwa zapiekanki to ziemniaki. Druga to pieczarki. Następnie pieczarki posyp przygotowanym serem. 

Krok 5:

Połóż następną warstwę ziemniaków, pieczarek i sera. Rozgrzej piekarnik do 200°C, piecz przez 30 minut. Następnie wbij na wierzch dwa jajka i piecz do ścięcia się białka, żółtko powinno być płynne. Na koniec już po upieczeniu przekłuj żółtka i rozsmaruj na wierzchu. 

Więcej inspiracji na pyszne zapiekanki znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook oraz moją Grupę.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Bardzo smaczna zapiekanka. Po zrobieniu okazalo sie ze jest latwa i szybka w wykonaniu. Pieknie wyglada i jeszcze lepiej smakuje. Z pewnoscia zagosci u nas na stale.

  2. Fajny,prosty przepis.Wygląda smakowicieW poniedziałek wypróbuję. …mniam,mniam

  3. Wygląda wspaniale.. Myślę,że mężowi zasmakuje 🙂 muszę spróbować! Pozdrawiam

  4. Nie ukrywam, że lubię ziemniaki w każdej postaci. A to danie na pewno przypadnie mi do smaku.

Sprawdź również