menu

Zupa gulaszowa. Przepis krok po kroku.

Zupa gulaszowa

 

 
Zupa gulaszowa. Składniki:

 

  • 500 g mięsa wołowego na gulasz (np. udziec, pręga bez kości)
  • 2 łyżki smalcu
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 3 papryki kolorowe
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżka papryki słodkiej suszonej
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1,5 l wody
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ew. 3 łyżki zacierek lub drobnego makaronu
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Mięso pokrój w kostkę 2×2 cm. Zrumień na rozgrzanym smalcu. Po kilku minutach dodaj wędzony boczek i cebulę pokrojoną w kostkę oraz utarty czosnek.

 

Po około 5 minutach wsyp marchew i paprykę pokrojoną w kostkę. Chwilę całość podsmaż, następnie dodaj przyprawy: majeranek, tymianek, pieprz ziołowy, słodką paprykę oraz sól i pieprz.

 

Podsmaż wszystkie składniki przez minutę, wlej wodę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Gotuj 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie wsyp ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Po około 10 minutach kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie dodaj krojone pomidory i koncentrat pomidorowy.

 

Gotuj do miękkości mięsa, około 60 minut zależy od rodzaju mięsa. Na koniec dodaj zacierki lub drobny makaron. Gotuj jeszcze 10-15 minut. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

 

Jeżeli szukacie fajnego zestawu garnków polecam TEN. Z garnkami Simpleo gotowanie jest wyjątkowo proste! Stal nierdzewna, z której wykonane są garnki, zapewnia trwałość, a kompaktowy design gwarantuje łatwe użytkowanie i przechowywanie. Z kolei solidne, nitowane uchwyty zapewniają bezpieczeństwo. Do wszystkich rodzajów kuchenek.

 

Natomiast jeżeli poszukujecie pojedynczego uniwersalnego garnka na lata. To bez cienia wątpliwości polecam TEN. Garnek nadaje się szczególnie do gotowania z użyciem małej ilości wody, jednocześnie oszczędzając energię. Błyszcząca, matowa powierzchnia wykonana ze stali nierdzewnej jest odporna na plamy pozostające po posolonej wodzie i zadrapania. Duże, łatwe do uchwycenia i nie nagrzewające się uchwyty ze stali nierdzewnej ułatwiają pracę.

 

Przedstawiam Wam najlepszy i najprostszy przepis na zupę gulaszową. Sprawdzony w kuchennych bojach 1000 razy, ponieważ te danie często nam towarzyszy, chociażby na otwarciu placu imienia mojego dziadka Jacka Kuronia (link). Zupa gulaszowa to ważna dla naszej rodziny potrawa i opanowaliśmy jej przygotowanie do perfekcji 😊

 

Danie jednogarnkowe

 

Patrząc za okno nie przychodzi mi żadna inna zupa do głowy, no może tylko Lentejas (link ). Zupa gulaszowa to praktycznie danie jednogarnkowe, zwłaszcza z dodatkiem zacierek lub drobnego makaronu. Naje się nią nawet największy łasuch. Jeżeli nie macie wołowiny możecie użyć wieprzowiny (łopatki lub karkówki).

 

Zupa gulaszowa poleca się do przygotowania, zwłaszcza że przepis jest ze zdjęciami krok po kroku. W razie jakichkolwiek pytań proszę komentarz.

 

SMACZNEGO!!!

17 odpowiedzi na “Zupa gulaszowa. Przepis krok po kroku.”

  1. Kamil pisze:

    Po takim czasie gotowania papryki, zostanie z niej sama skurka. (30+10+ok60=100min)

    • Jakub Kuroń pisze:

      Kamil, jak widać na zdjęciach papryka w zupie po tym czasie się nie rozgotowała. Polecam najpierw przygotować zupę z tego przepisu, a potem napisać komentarz. Pozdrawiam.

  2. Ela pisze:

    Siedziałam właśnie i kombninowałam co ugotuję jutro a gulaszowa super, nie mam wołowiny ale jest łopatka.

  3. Sylwia pisze:

    Przepis wygląda bardzo apetycznie. Chętnie przyrządzę, jednak jako że nie jem wieprzowiny boczek i smalec odpadają u mnie. Można je zwyczajnie pominąć czy może mogę zastąpić czymś innym?

  4. Ania pisze:

    Właśnie ugotowałam Zupa przepyszna. Nic się nie rozgotowało! Już wiem że będzie często gościć na moim stole, gdyż jest bardzo aromatyczna. Polecam przepis!

  5. Elisabeth pisze:

    Do supy gulaszowej nie robimy zasmaszki ?

  6. Ania pisze:

    Dziękuję za pyszna zupkę ,gotowałam dziś i jest przepyszna

  7. Ania 1 pisze:

    Dziękuję za pyszna zupkę ,gotowałam dziś i jest bardzo dobra !

  8. Sandra pisze:

    Jutro będzie gotowane na przyjazd gości 🙂 mam pytanie, czy łopatka wołowa nada się?

  9. ewcixx pisze:

    Nie pierwszy raz korzystam z przepisów p. Jakuba i ani razu się nie zawiodłam. Dziękuję za tego bloga dla mnie to prawdziwe źródło inspiracji 🙂 Przepisy łatwe, szybkie i bardzo smaczne.
    Zupa gulaszowa wyszła przepyszna! Ja ominęłam dodanie boczku i zacierki/makaronu, a czas gotowania wydłużyłam ponieważ wołowina była wciąż twarda. Zupka idealna na zimowe dni, super pożywna i bardzo rozgrzewająca (dodałam odrobinę ostrej papryki).
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję