menu

Zupa z soczewicy z chorizo – Lentejas. Krok po kroku.

Zupa z soczewicy z chorizo (Lentejas)

 

 

Zupa z soczewicy z chorizo -Lentejas. Składniki:

 

  • 300 g soczewicy zielonej
  • 200 g chorizo, pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 marchewki , pokrojone w plastry
  • 1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 2 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę
  • 2 papryki kolorowe, pokrojone w kostkę 1×1 cm
  • 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól, ostra papryka

 

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj chorizo i smaż 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj cebulę i czosnek, smaż jeszcze 2-3 minuty.

 

Następnie dodaj paprykę i marchewkę, teraz warzywa potrzebują kolejne 2-3 minuty.

 

Dodaj liście laurowe, sól i ostrą paprykę oraz pomidora. Wlej wywar i wsyp soczewicę oraz ziemniaki. Gotuj około 30 minut na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Posyp siekną natką pietruszki.

 

 
Zupa z soczewicy z chorizo (Lentejas)

 

Jednym z moich ulubionych rozgrzewających dań jest Zupa z soczewicy z chorizo, czyli hiszpańska Lentejas (link). Kiedy wyjeżdżamy na narty i mamy do dyspozycji własną kuchnię, jest to pozycja obowiązkowa. Zupa ta jest pożywna, aromatyczna, dodatkowo lekko pikantna, co powoduje dodatek chorizo.

 

Narodowe dobro Hiszpanii

 

Uwielbiam poleskie wędliny i kiełbasy ale nie mogę przeżyć jeżeli od czasu do czasu nie zjem kawałka dobrego chorizo, czytamy: czoriso. Jest to można powiedzieć narodowe dobro Hiszpanii. Jest wiele odmian podwędzana, surowa, suszona, pikantna, czy łagodna. Jej najważniejszym składnikiem, oprócz dobrego mięsa wieprzowego jest specjalna wędzona i suszona czerwona ostra papryka pimenton, dlatego chorizo smakuje tak wyjątkowo. Odmiana tej kiełbasy jest bardzo popularna na całym świecie ale najbardziej w Hiszpanii i Portugalii. Je się samodzielnie, pieczoną, grillowaną lub jako dodatek do zup, czy dań głównych. Prawdziwa Zupa z soczewicy z chorizo, czyli lentejas nie może się bez niej obejść.

 

Hiszpańska grochówka

 

Lentejas to taka hiszpańska grochówka. Gęsta pożywna zupa z kiełbasą, tylko zamiast grochu jest soczewica. Jeżeli najdzie Was ochota na coś pożywnego i rozgrzewającego to zupa z soczewicy z chorizo będzie idealna. Po inne rozgrzewające zupy i nie tylko, zapraszam TU (link).

 

Ponieważ sezon na polewki w rozkwicie myślę, że taka opcja przypadnie Wam do gustu. Zwłaszcza, że chorizo nie jest już jakąś ekstrawagancją. Ostatnio widziałem bardzo przyzwoitą odmianę w Lidlu 250g za 7,99 zł. Warto zwrócić uwagę na skład ponieważ czasami trafiają się chorizo z całą tablicą Mendelejewa 😉. Reszta składników jest jak najbardziej w naszym zasięgu.

 

Zupa z soczewicy z chorizo poleca się do wypróbowania. Zwłaszcza, że przepis jest krok po kroku, więc żadnych problemów nie powinno być. Jeżeli jednak jakiś wystąpi to proszę o komentarz, niezwłocznie odpowiem 😊

 

SMACZNEGO!!!

10 odpowiedzi na “Zupa z soczewicy z chorizo – Lentejas. Krok po kroku.”

  1. Dorota pisze:

    Własnie skończyłam gotować zupę z soczewicy z chorizo. Jest rewelacyjna w smaku. Dokładnie tak jak napisał pan Jakub na dzisiejszy mroźny dzień, bo rozgrzewa wyśmienicie.Bardzo prosta w wykonaniu, wystarczy trzymac się przepisu. Polecam i dziękuję za kolejny bardzo dobry smak.

  2. Halina pisze:

    czy soczewicę nie trzeba wcześniej namoczyć?

  3. Gosia pisze:

    Pyszna jest, idealna w zimową pogodę 😀

  4. Ania pisze:

    Zupa pierwsza klasa. Rodzinka była po wrażeniem. Sycąca, rozgrzewająca, smak nie do opisania. Aż chce się więcej

  5. Aga pisze:

    Dzień dobry! CZY zamiast zielonej może być czerwona soczewicza? Tę lubię bardziej. I czy bulion mogę zastąpić kostką rosolową. Dziękuję za odpowiedź.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję