menu

Zupa z soczewicy z chorizo – Lentejas. Krok po kroku.

Zupa z soczewicy z chorizo (Lentejas)

 

 

Zupa z soczewicy z chorizo -Lentejas. Składniki:

 

  • 300 g soczewicy zielonej
  • 200 g chorizo, pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 marchewki , pokrojone w plastry
  • 1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 2 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę
  • 2 papryki kolorowe, pokrojone w kostkę 1×1 cm
  • 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól, ostra papryka

 

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj chorizo i smaż 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj cebulę i czosnek, smaż jeszcze 2-3 minuty.

 

Następnie dodaj paprykę i marchewkę, teraz warzywa potrzebują kolejne 2-3 minuty.

 

Dodaj liście laurowe, sól i ostrą paprykę oraz pomidora. Wlej wywar i wsyp soczewicę oraz ziemniaki. Gotuj około 30 minut na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Posyp siekną natką pietruszki.

 

 
Zupa z soczewicy z chorizo (Lentejas)

 

Jednym z moich ulubionych rozgrzewających dań jest Zupa z soczewicy z chorizo, czyli hiszpańska Lentejas (link). Kiedy wyjeżdżamy na narty i mamy do dyspozycji własną kuchnię, jest to pozycja obowiązkowa. Zupa ta jest pożywna, aromatyczna, dodatkowo lekko pikantna, co powoduje dodatek chorizo.

 

Narodowe dobro Hiszpanii

 

Uwielbiam poleskie wędliny i kiełbasy ale nie mogę przeżyć jeżeli od czasu do czasu nie zjem kawałka dobrego chorizo, czytamy: czoriso. Jest to można powiedzieć narodowe dobro Hiszpanii. Jest wiele odmian podwędzana, surowa, suszona, pikantna, czy łagodna. Jej najważniejszym składnikiem, oprócz dobrego mięsa wieprzowego jest specjalna wędzona i suszona czerwona ostra papryka pimenton, dlatego chorizo smakuje tak wyjątkowo. Odmiana tej kiełbasy jest bardzo popularna na całym świecie ale najbardziej w Hiszpanii i Portugalii. Je się samodzielnie, pieczoną, grillowaną lub jako dodatek do zup, czy dań głównych. Prawdziwa Zupa z soczewicy z chorizo, czyli lentejas nie może się bez niej obejść.

 

Hiszpańska grochówka

 

Lentejas to taka hiszpańska grochówka. Gęsta pożywna zupa z kiełbasą, tylko zamiast grochu jest soczewica. Jeżeli najdzie Was ochota na coś pożywnego i rozgrzewającego to zupa z soczewicy z chorizo będzie idealna. Po inne rozgrzewające zupy i nie tylko, zapraszam TU (link).

 

Ponieważ sezon na polewki w rozkwicie myślę, że taka opcja przypadnie Wam do gustu. Zwłaszcza, że chorizo nie jest już jakąś ekstrawagancją. Ostatnio widziałem bardzo przyzwoitą odmianę w Lidlu 250g za 7,99 zł. Warto zwrócić uwagę na skład ponieważ czasami trafiają się chorizo z całą tablicą Mendelejewa 😉. Reszta składników jest jak najbardziej w naszym zasięgu.

 

Zupa z soczewicy z chorizo poleca się do wypróbowania. Zwłaszcza, że przepis jest krok po kroku, więc żadnych problemów nie powinno być. Jeżeli jednak jakiś wystąpi to proszę o komentarz, niezwłocznie odpowiem 😊

 

SMACZNEGO!!!

8 odpowiedzi na “Zupa z soczewicy z chorizo – Lentejas. Krok po kroku.”

  1. Dorota pisze:

    Własnie skończyłam gotować zupę z soczewicy z chorizo. Jest rewelacyjna w smaku. Dokładnie tak jak napisał pan Jakub na dzisiejszy mroźny dzień, bo rozgrzewa wyśmienicie.Bardzo prosta w wykonaniu, wystarczy trzymac się przepisu. Polecam i dziękuję za kolejny bardzo dobry smak.

  2. Halina pisze:

    czy soczewicę nie trzeba wcześniej namoczyć?

  3. Gosia pisze:

    Pyszna jest, idealna w zimową pogodę 😀

  4. Ania pisze:

    Zupa pierwsza klasa. Rodzinka była po wrażeniem. Sycąca, rozgrzewająca, smak nie do opisania. Aż chce się więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję