X

Czego szukasz?

tofu-dla-poczatkujacych
28 stycznia 2025|Kulinaria

[Artykuł sponsorowany]

Tofu to jeden z najbardziej uniwersalnych składników, szczególnie w kuchni roślinnej! Świetnie sprawdza się zarówno jako podstawa wytrawnych potraw, jak i baza do deserów, dzięki czemu możemy delektować się nim o każdej porze! Dla początkujących jego przygotowanie może wydawać się wyzwaniem, ale tak naprawdę wystarczy kilka kroków, by przyrządzić je w łatwy i smaczny sposób. Przed Wami parę trików, które pozwolą w pełni wykorzystać potencjał tofu.

Tofu – w jakich daniach się sprawdzi?

Tofu pasuje do niemal każdego dania! Możecie wykorzystać je w stir-fry z warzywami, jako bazę do burgerów czy w farszu do pierogów. Idealnie komponuje się z zupami, takimi jak ramen czy tajska tom kha. Zamarynowane świetnie sprawdzi się jako dodatek do aromatycznych dań z grilla i piekarnika. Z tofu możecie przygotować też kremowe desery, smoothie czy tofurniki, czyli wegańskie serniki. Jego uniwersalność sprawia, że to składnik, który warto mieć w kuchni, szczególnie gdy chcecie ograniczyć mięso.

Przygotowanie tofu – kilka wskazówek

  • Zacznijcie od wyboru odpowiedniego rodzaju – twarde zda egzamin w smażonej i grillowanej wersji. Miękkie lub silken najlepiej sprawdzi się w deserach, sosach i zupach.
  • Przed użyciem warto pozbyć się nadmiaru wody. Włóżcie tofu między dwa listki ręcznika papierowego i lekko je dociśnijcie.
  • Aby tofu miało wyrazisty smak, możecie obtoczyć je w sosie sojowym, czosnku i ulubionych przyprawach. Przygotowane w taki sposób pozostawcie na kilka minut, by dobrze nasiąknęło.
  • Do smażenia użyjcie dobrze rozgrzanej patelni, aby uzyskać chrupiącą skórkę.

Kilka prostych przepisów dla początkujących

Wegańskie kotleciki z tofu

Na początek pyszne wegańskie kotleciki! Zacznijcie od zblendowania pestek słonecznika oraz siemienia lnianego i przełóżcie je do miski. Do blendera wrzućcie tofu wymieszane wcześniej z przyprawą do mięsa mielonego i zblendujcie całość na gładką papkę. Gotowe tofu przełóżcie do miski z pestkami, dodajcie pokrojone suszone pomidory oraz ponownie przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko dokładnie wymieszajcie, aż składniki się połączą. Z powstałej masy uformujcie małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Na koniec smażcie je na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek, aż ładnie się zarumienią.

Tofu w panierce

Nie mogło tutaj zabraknąć propozycji na tofu w panierce! Najpierw delikatnie je osuszcie i przekrójcie wzdłuż na pół, tworząc szerokie plastry. Czosnek zetrzyjcie na drobnej tarce, wymieszajcie z olejem sezamowym oraz imbirem, tworząc aromatyczną marynatę, którą posmarujcie plastry tofu. W osobnej misce wymieszajcie bułkę tartą z kurkumą, ziarnami sezamu i odrobiną soli. Na płaskim talerzu roztrzepcie jajka, a w kolejnych przygotujcie mąkę i mieszankę z bułką tartą. Zamarynowane tofu panierujcie w kolejności: mąka, jajko, bułka tarta z sezamem. Następnie smażcie je na rozgrzanym oleju, aż stanie się złociste i chrupiące. Po usmażeniu odsączcie tofu na ręczniku papierowym.

Tofu z kurczakiem po tajsku

Tofu to opcja tylko dla wegan? Niekoniecznie! Przełamujemy ten stereotyp ostatnią pozycją w zestawieniu – kurczakiem po tajsku! Piersi z kurczaka pokrójcie w drobną kostkę, doprawcie przyprawą do kurczaka i odstawcie na co najmniej godzinę. W tym czasie ugotujcie ryż i drobno posiekajcie trawę cytrynową. Na dużą patelnię wlejcie mleczko kokosowe, dodajcie trawę cytrynową i kawałki kurczaka. Duście całość pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec duszenia dodajcie pastę curry. Jeśli używacie pędów bambusa w zalewie, najpierw je odsączcie, przelejcie ciepłą wodą i dodajcie do potrawy. Na koniec pokrójcie tofu na kawałki wielkości podobnej do kurczaka i wrzućcie na patelnię. Duście jeszcze kilka minut. Podawajcie z ryżem.

Wszechstronność tofu jest nieprawdopodobna! Sprawdźcie inne, różnorodne dania z tym składnikiem w roli głównej – wykorzystajcie przepisy na tofu na Przepisy.pl.

Udostępnij!

Sprawdź również
Jak Wykorzystać Naturalne Źródła Maślanu Sodu i Kreatyny w Diecie
26 lutego 2025|Kulinaria

Jak Wykorzystać Naturalne Źródła Maślanu Sodu i Kreatyny w Diecie? Praktyczne Porady i Przepisy

[Wpis sponsorowany] Wprowadzenie do zdrowego stylu życia i świadomego odżywiania staje się coraz bardziej popularne. Wśród składników odżywczych, które mają …

Przejdź do wpisu
7 lipca 2017|Kulinaria

Moje nowe miejsce pracy!

Tak jak obiecałem pokażę Wam jak zmieniła się moja stara kuchnia. Zawsze chciałem mieć jasną, przestronną kuchnie, taką w której wszystko się zmieści i nie będę musiał upychać ekspresu w szufladzie czy wyciskarki do soku w przedpokoju, a gdyby była jeszcze wyspa to już spełnienie marzeń.

Przejdź do wpisu
patelnia tytanowa WOLL
3 lipca 2018|Testy/Recenzje

Patelnia tytanowa WOLL – recenzja

Przez lata praktyki w gastronomii jako szef kuchni. Czy jako domowy „kuchcik”, nauczyłem się że nieważna jest ilość  sprzętu kuchennego ale jego jakość i uniwersalność. Idealnym przykładem takiej wszechstronności jest patelnia tytanowa WOLL.

Przejdź do wpisu