
28 stycznia 2025|Kulinaria
[Artykuł sponsorowany]
Tofu to jeden z najbardziej uniwersalnych składników, szczególnie w kuchni roślinnej! Świetnie sprawdza się zarówno jako podstawa wytrawnych potraw, jak i baza do deserów, dzięki czemu możemy delektować się nim o każdej porze! Dla początkujących jego przygotowanie może wydawać się wyzwaniem, ale tak naprawdę wystarczy kilka kroków, by przyrządzić je w łatwy i smaczny sposób. Przed Wami parę trików, które pozwolą w pełni wykorzystać potencjał tofu.
Tofu – w jakich daniach się sprawdzi?
Tofu pasuje do niemal każdego dania! Możecie wykorzystać je w stir-fry z warzywami, jako bazę do burgerów czy w farszu do pierogów. Idealnie komponuje się z zupami, takimi jak ramen czy tajska tom kha. Zamarynowane świetnie sprawdzi się jako dodatek do aromatycznych dań z grilla i piekarnika. Z tofu możecie przygotować też kremowe desery, smoothie czy tofurniki, czyli wegańskie serniki. Jego uniwersalność sprawia, że to składnik, który warto mieć w kuchni, szczególnie gdy chcecie ograniczyć mięso.
Przygotowanie tofu – kilka wskazówek
- Zacznijcie od wyboru odpowiedniego rodzaju – twarde zda egzamin w smażonej i grillowanej wersji. Miękkie lub silken najlepiej sprawdzi się w deserach, sosach i zupach.
- Przed użyciem warto pozbyć się nadmiaru wody. Włóżcie tofu między dwa listki ręcznika papierowego i lekko je dociśnijcie.
- Aby tofu miało wyrazisty smak, możecie obtoczyć je w sosie sojowym, czosnku i ulubionych przyprawach. Przygotowane w taki sposób pozostawcie na kilka minut, by dobrze nasiąknęło.
- Do smażenia użyjcie dobrze rozgrzanej patelni, aby uzyskać chrupiącą skórkę.
Kilka prostych przepisów dla początkujących
Wegańskie kotleciki z tofu
Na początek pyszne wegańskie kotleciki! Zacznijcie od zblendowania pestek słonecznika oraz siemienia lnianego i przełóżcie je do miski. Do blendera wrzućcie tofu wymieszane wcześniej z przyprawą do mięsa mielonego i zblendujcie całość na gładką papkę. Gotowe tofu przełóżcie do miski z pestkami, dodajcie pokrojone suszone pomidory oraz ponownie przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko dokładnie wymieszajcie, aż składniki się połączą. Z powstałej masy uformujcie małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Na koniec smażcie je na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek, aż ładnie się zarumienią.
Tofu w panierce
Nie mogło tutaj zabraknąć propozycji na tofu w panierce! Najpierw delikatnie je osuszcie i przekrójcie wzdłuż na pół, tworząc szerokie plastry. Czosnek zetrzyjcie na drobnej tarce, wymieszajcie z olejem sezamowym oraz imbirem, tworząc aromatyczną marynatę, którą posmarujcie plastry tofu. W osobnej misce wymieszajcie bułkę tartą z kurkumą, ziarnami sezamu i odrobiną soli. Na płaskim talerzu roztrzepcie jajka, a w kolejnych przygotujcie mąkę i mieszankę z bułką tartą. Zamarynowane tofu panierujcie w kolejności: mąka, jajko, bułka tarta z sezamem. Następnie smażcie je na rozgrzanym oleju, aż stanie się złociste i chrupiące. Po usmażeniu odsączcie tofu na ręczniku papierowym.
Tofu z kurczakiem po tajsku
Tofu to opcja tylko dla wegan? Niekoniecznie! Przełamujemy ten stereotyp ostatnią pozycją w zestawieniu – kurczakiem po tajsku! Piersi z kurczaka pokrójcie w drobną kostkę, doprawcie przyprawą do kurczaka i odstawcie na co najmniej godzinę. W tym czasie ugotujcie ryż i drobno posiekajcie trawę cytrynową. Na dużą patelnię wlejcie mleczko kokosowe, dodajcie trawę cytrynową i kawałki kurczaka. Duście całość pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec duszenia dodajcie pastę curry. Jeśli używacie pędów bambusa w zalewie, najpierw je odsączcie, przelejcie ciepłą wodą i dodajcie do potrawy. Na koniec pokrójcie tofu na kawałki wielkości podobnej do kurczaka i wrzućcie na patelnię. Duście jeszcze kilka minut. Podawajcie z ryżem.
Wszechstronność tofu jest nieprawdopodobna! Sprawdźcie inne, różnorodne dania z tym składnikiem w roli głównej – wykorzystajcie przepisy na tofu na Przepisy.pl.

20 września 2018|Wydarzenia
Instytut Kulinarny Transgourmet – otwarcie
Te kilka godzin, które z Bogusią i Gają spędziliśmy w Piasecznie, to był prawdziwy kulinarny rollercoaster. Prowadzącymi byli prezenterka Beata Tadla oraz Krystian Zalejski, Manager Instytutu Kulinarnego Transgourmet.
Przejdź do wpisu
18 listopada 2016|Kulinaria
Przepisy na dania z kociołka
Przepisy na dania z kociołka Dania kociołkowe to w naszej rodzinie sposób na udaną imprezę na świeżym powietrzu. W tym …
Czytaj dalej „Przepisy na dania z kociołka”
Przejdź do wpisu
19 listopada 2016|Kulinaria
Idziemy na zakupy. Targ Śniadaniowy.
Idziemy na zakupy. Targ Śniadaniowy. Co i dlaczego warto kupić na targu, nie tylko tym Śniadaniowym Uwielbiam targi z …
Czytaj dalej „Idziemy na zakupy. Targ Śniadaniowy.”
Przejdź do wpisu