X

Czego szukasz?

Które ryby mają ości? Sprawdź co warto o nich wiedzieć.
26 lutego 2021|Kulinaria

O tym, że ryby są zdrowe i należy je regularnie jeść, słyszymy już od dziecka. Czasem jednak zapał do jedzenia ryb może nieco ostudzić ilość ości z jakimi trzeba się przy tym uporać. Rodzi się więc pytanie – które ryby nie mają ości? Czy w ogóle takie istnieją? Prawda jest taka, że w zasadzie nie ma ryby, która nie ma ości wcale. Na szczęście niektóre gatunki ryb mają ich zdecydowanie mniej niż inne, co pozwala na wygodniejsze i bezpieczniejsze jedzenie tego zdrowego mięsa.



Które ryby nie mają ości? Sprawdź co warto o nich wiedzieć.

Ryby słodkowodne – ości

 

Ryby słodkowodne z reguły są mniej tłuste niż ryby morskie. Mimo to mają wiele ważnych mikroelementów i witamin, więc z pewnością warto uczynić je stałym gościem w swojej kuchni. Ich delikatny smak potrafi sprawić prawdziwą przyjemność podniebieniu. A które z nich mają najmniej ości?

Sum europejski



Liderem zdecydowanie będzie tu sum. >Sum europejski<— prawie w ogóle nie ma ości. Jest to ryba średnio tłusta, bogata w alaninę i walinę, wspierające pracę układu nerwowego i immunologicznego oraz lizynę i leucynę, wspierające układ mięśniowo-szkieletowy. Prócz tego, dostarcza witaminę D3 i witaminy z grupy B. Do tego nie trzeba jej skrobać przed przyrządzeniem, bo nie posiada łuski.

Amur biały



—>Amur biały<— należy do ryb karpiowatych. Ma białe mięso, soczyste, jędrne i bardzo delikatne w smaku. Jest chudsze niż mięso karpia. Amur nie ma drobnych, kłopotliwych do wybierania ości. Posiada ości grube i twarde, które łatwo jest oddzielić od mięsa. To ryba, która doskonale smakuje pieczona lub duszona.



Jesiotr



Królewska ryba, czyli —>jesiotr<— również posiada niewiele ości, które do tego bezproblemowo oddziela się od mięsa. Ma też mnóstwo cennych mikroelementów. Zawiera między innymi fosfor, potas i nienasycone kwasy tłuszczowe oraz dużą ilość witaminy D, B3 i B12. Do tego fantastycznie smakuje. Jest rybą stosunkowo tłustą, co w procesie wędzenia jest bardzo pożądane. Dzięki temu, że polędwica z jesiotra kompletnie nie posiada ości, jedząc ją w postaci wędzonej można cieszyć się smakiem tej ryby, bez żadnych przeszkód.



Pstrąg tęczowy



Również —>pstrąg tęczowy<— ma niewiele ości łatwo dających się oddzielić od mięsa. Ta ryba to także świetne źródło pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Ma przy tym niewiele kalorii, a zawiera dużo fosforu, selenu, wapnia, magnezu, żelaza i potasu.



Szczupak



Nieco więcej ości ma —>szczupak<—. Mimo to, stosunkowo łatwo można je usunąć. Naprawdę warto się zdobyć na ten niewielki wysiłek, bo mięso szczupaka dostarcza witamin B1 oraz takich składników mineralnych jak fosfor, potas i magnez, a do tego jest bardzo smaczne.



Karp



—>Karp<— ma sporo ości, ale i o tym pomyśleli producenci ryb. Obecnie, z myślą o klientach, dzięki specjalnym urządzeniom nacina się filety ryb słodkowodnych w taki sposób, by po obróbce termicznej ości były niewyczuwalne. Warto wspomnieć, że karp zawiera dużo pełnowartościowego białka, witaminy A i D oraz witaminy z grupy B. Jest też źródłem fosforu i potasu.



Tołpyga pstra



Dość dużo ości ma —>tołpyga pstra<—. Żeby stały się niewyczuwalne, należy ponacinać jej filety przed obróbką termiczną. Po tołpygę warto sięgać ze względu na wysoką zawartość żelaza, wapnia i selenu oraz witamin z grupy B. A pieczona z warzywami albo zapiekana w ziołach smakuje obłędnie. 





Ryby morskie – ości

 

Do ryb morskich, które mają niewiele ości zaliczają się dorsz, łosoś, tuńczyk oraz makrela. Wszystkie one są bogate w – jakże ważne dla naszego zdrowia – kwasy tłuszczowe Omega-3.



Dorsz, Łosoś, Tuńczyk, Makrela



—>Dorsz<— dostarcza też witaminy A i D oraz jod i niacynę. —>Łosoś<— również stanowi bogate źródło witaminy D oraz witamin z grupy B (B6 i B12). Prócz tego zawiera znaczne ilości selenu, fosforu i magnezu. —>Tuńczyk<— charakteryzuje się przede wszystkim bardzo wysoką zawartością witamin B1, B3 i B6. Zawiera też selen, magnez, fosfor i potas. Natomiast —>makrela<— dostarcza ogromną ilość zbawiennych kwasów jedno- i wielonienasyconych, witaminy B12 oraz selenu i fosforu.

 

W zrównoważonej diecie powinno się znaleźć sporo miejsca zarówno dla ryb morskich, jak i słodkowodnych. Są nie tylko wartościowe, ale też bardzo smaczne. A jeśli nie chcecie bawić się z filetowaniem, zawsze możecie kupić gotowe filety lub steki rybne. Warto tylko pamiętać, żeby kupować ryby świeże i zdrowe, pochodzące ze sprawdzonych hodowli. Tylko takie z pewnością wyjdą Wam na zdrowie.

 

Mam nadzieję, że ten wpis pomoże Wam w wyborze ryby na pyszny obiad. Ale to nie koniec naszych rybnych ciekawostek. W kolejnym wpisie jeszcze bardziej wgryziemy się w temat wartości odżywczych ryb na naszych talerzach. Do kolejnego razu!

 

jesteś ciekaw jak smakują ryby bez ości? Odwiedź sklep internetowy smolinfish.store.

Jeśli szukasz przepisów na przepyszne dania rybne zapraszam >>TUTAJ<<

Tagi:

Udostępnij!

Sprawdź również
Grille smart - odkryj najnowsze technologie w grillowaniu
26 lipca 2021|KulinariaTesty/Recenzje

Grille smart – odkryj najnowsze technologie w grillowaniu

Grille smart – odkryj najnowsze technologie w grillowaniu Grill jako urządzenie inteligentne? To możliwe. Na rynku pojawia się coraz więcej …

Przejdź do wpisu
18 listopada 2016|Kulinaria

Kuchnia pierwszej Rzeczypospolitej

Kuchnia pierwszej Rzeczypospolitej Kapłony, pardwy, bawoły i żubry – tym żywili się nasi przodkowie na szlacheckich dworach. Zobacz, co jeszcze …

Przejdź do wpisu
18 listopada 2016|Kulinaria

Sękacz zamiast kozetki

Sękacz zamiast kozetki Aromat, który można kroić na porcje Na hali produkcyjnej żar buchający od maszyn do sękacza roznosi obłędny …

Przejdź do wpisu