X

Czego szukasz?

Weber Genesis - Grill idealny
8 września 2023|Testy/Recenzje

Dzisiaj we wpisie „Weber Genesis – Sezon na grilla trwa cały rok” przygotowałem dla Was dwa kompletnie różne przepisy grillowe. Pierwszy to pomysł na sezonowe letnie śniadanie z brzoskwiniami i burratą. Drugi to przepis na azjatyckie warzywa z woka z grillowanym stekiem wołowym.  Oba dania przygotowałem na grillu Genesis od Weber . Muszę przyznać, że ten model mnie totalnie oczarował. Mam wrażenie, że ma wszystko na czym mi zależy: sondę, duży ruszt, palnik gazowy, spory blat roboczy i nienaganną prezencję. Smakowitej lektury życzę 🙂 

[Materiał reklamowy]

Weber Genesis – Sezon na grilla trwa cały rok

Sezon na grilla trwa cały rok

Zacznijmy od tego, że dla mnie sezon na grillowanie trwa cały rok. Niech nie zdziwi Was widok Kuby opiekającego na ruszcie bakłażany w styczniu, czy grillującego ryby w grudniu. Dlatego staram się dostarczać Wam różnorodne przepisy i polecać grille, które sprzyjają całorocznemu BBQ. Taki właśnie jest Genesis od Webera i chwała mu za to!

Wok, że SZOK

Grill posiada szereg fajnych rozwiązań, miedzy innymi sondę, która podpowie jaka jest dokładna temperatura w środku opiekanego składnika. Dzięki temu mogłem na spokojnie zająć się warzywami stir fry, które przygotowałem na woku. Azjatycka patelnia wykonana jest z żeliwa, dzięki czemu rozgrzewa się do bardzo wysokiej temperatury. Podsmażone na niej składniki są chrupiące i ładnie przysmażone. 

Żeliwna płyta CRAFTED

Drugie danie, czyli grillowane brzoskwinie z burratą na grzance z pomidorami przygotowałem z pomocą żeliwnej płyty z seri CRAFTED. Wykorzystałem ją do karmelizowania brzoskwiń, co trwało dosłownie 2 minuty. Ale taka płyta może służyć do przygotowania różnorodnych dań: placków, jajek, naleśników czy chrupiącego boczku. Warto mieć taką patelnię w swoim grillowym zestawie. Dzięki niej Wasze grillowanie wejdzie na wyższy poziom. 

PRZEPISY:

Grillowane brzoskwinie z burratą na grzance z pomidorami

Składniki:

  • 1 pomidor malinowy
  • 1 pomidor żółty
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 1 pomidor krymski
  • 1 awokado
  • 1 papryczka chili
  • sok z połowy limonki
  • ulubione pieczywo np. ciabatta
  • 4 brzoskwinie np. paragwajskie
  • 6 łyżek oliwy
  • garść bazylii       
  • sól

Sposób przygotowania:

Pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Awokado w kostkę. Chili posiekaj.

W misce pomidory z awokado i chili polej oliwą, sokiem z limonki. Dopraw solą, dodaj porwane liście bazylii. Wymieszaj.

Pieczywo np. ciabattę pokrój w ukośne pajdy.

Brzoskwinie oddziel od pestki. Podziel na 6 cząstek i skrop oliwą. Następnie ułóż na rozgrzanej żeliwnej patelni. Opiekaj 2-3 minuty obracając brzoskwinie od czasu do czasu. Dopraw solą.

Pieczywo opiecz na grillu. Następnie na grzankach ułóż sałatkę z pomidorów i awokado.

Burrate delikatnie rozerwij palcami. Nałóż grillowane brzoskwinie, polej oliwą, udekoruj bazylią.

Warzywa stir fry z grillowanym stekiem wołowym

Składniki:

  • 2 czerwone cebule
  • 250 g brązowych pieczarek
  • 3 małe kolorowe papryki
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 papryczka chili
  • ¼ główki brokuły
  • 2 steki wołowy ribeye
  • 4 łyżki oleju roślinnego np. słonecznikowego 
  • sól, pieprz

Sos:

  • 6 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek Imbiru wielkości kciuka
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • szczypior do dekoracji

Sposób przygotowania:

Przygotowanie zacznij od pokrojenia składników. Cebulę pokrój w grube piórka, pieczarki w ćwiartki, paprykę w grubsze paski, ogórka w ukośne półplasterki, chili w plasterki.

Na woku rozgrzej połowę oleju. Podsmaż paprykę, po minucie dodaj cebulę. Kiedy składniki się zrumienią dodaj pieczarki, smaż jeszcze minutę mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj zblanszowanego brokuły a po chwili ogórka, papryczkę chili oraz zblendowany czosnek i imbir. Całość dopraw ciemnym sosem sojowym, sosem rybnym. Duś przez 2 minuty.

Steki polej pozostałym olejem, dopraw solą i pieprzem. Ważne aby mięso było w temperaturze pokojowej.

Mięso grilluj na rozgrzanym ruszcie około 5 minut z jednej i 4 minuty z drugiej strony, do temperatury w środku steka 65°C – średniowysmażony.

Następnie antrykot odłóż na deskę do krojenia na 5 minut, aby mięso odpoczęło. Dzięki temu soki równomiernie rozprowadzą się po steku i podczas krojenia nie wypłyną. Po tym czasie wołowinę pokrój w cienkie plastry.

Steka podawaj na warzywach z woka z prażonym sezamem i dymką.

Sezon na grillowanie trwa cały rok

Możecie teraz na spokojnie usiąść przed ekranem i zaplanować kolejne BBQ. Pamiętajcie sezon na grillowanie trwa cały rok. Na koniec nadmienię, że oba przepisy w formie wideo znajdziecie również na Instagramie – WEBER_PL.

SMACZNEGO!!!

 

Udostępnij!

Sprawdź również
18 listopada 2016|Kulinaria

Zakup wina dla początkujących

Zakup wina dla początkujących Co ja kupuje? Średniej wielkości sklep może posiadać w ofercie kilkadziesiąt, a nawet kilkaset różnych butelek wina …

Przejdź do wpisu
Wyciskarka wolnoobrotowa
16 lutego 2019|Testy/Recenzje

Wyciskarka wolnoobrotowa 4Swiss BM 105-Recenzja

Dzisiaj opowiem Wam dlaczego wyciskarka wolnoobrotowa 4Swiss BM 105 to najlepszy z możliwych wyborów. Pierwszą istotną kwestią jest silnik o mocy 400 W (to największa moc na polskim rynku wyciskarek).

Przejdź do wpisu
18 listopada 2016|Kulinaria

Praca kucharza od kuchni

Praca kucharza od kuchni Z dotychczasowych materiałów opublikowanych na stronie mogłoby wynikać, że zajmuje się głównie kulinarnymi wyprawami i odkrywaniem …

Przejdź do wpisu