X

Czego szukasz?

Instytut Kulinarny Transgourmet
20 września 2018|Wydarzenia

Instytut Kulinarny Transgourmet – otwarcie

Od momentu, kiedy otrzymałem oficjalne zaproszenie na otwarcie Instytutu Kulinarnego TransGourmet w Piasecznie, nie mogłem się doczekać, aż przekroczę jego próg. Byłem już w kilku podobnych Akademiach kulinarnych, ale ta zapowiadała się wyjątkowo. Instytut Kulinarny Transgourmet może pochwalić się:

 

  • 10 dwuosobowymi stanowiskami do gotowania, wyposażonymi w sprzęt najnowszej generacji,
  • Supernowoczesnymi 15-osobowymi stanowiskami do szkoleń baristycznych i barmańskich,
  • Bogatym programem szkoleń kulinarnych i sommelierskich,
  • Bardzo wygodnymi miejscami dla publiczności,
  • Największą spiżarnią w Polsce – zapleczem Instytutu jest hala Selgros Cash&Carry z jednym z najszerszych asortymentów w Polsce.

 

Pierwszy w kolejce

 

Generalnie ciężko mnie wyciągnąć na modowe zakupy, technologicznym świrem też nie jestem. Natomiast jeżeli chodzi o kulinaria i gastronomię, jestem pierwszy w kolejce 😉 Kiedy nadszedł ten wielki dzień, nie mogłem się doczekać i pojawiłem się na miejscu jako jeden z pierwszych. Trafić nie było trudno, Instytut Kulinarny Transgourmet znajduje się przy hali Selgros Cash&Carry w Piasecznie, oznaczenia są duże i czytelne. Pierwsza część to super nowoczesne miejsce przeznaczone na szkolenie baristów i barmanów, mają tam wszystko co może się w ich fachu przydać. Druga, dużo większa część to kuchnia główna, gdzie znajduje się 10 dwuosobowych stanowisk do gotowania, wyposażonych w sprzęt najnowszej generacji. Tam właśnie odbyła się większa część ceremonii otwarcia.

 

Kulinarny rollercoaster

 

Te kilka godzin, które z Bogusią i Gają spędziliśmy w Piasecznie, to był prawdziwy kulinarny rollercoaster. Prowadzącymi byli prezenterka Beata Tadla oraz Krystian Zalejski, Manager Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Wśród zgromadzonych gości były takie znakomitości świata gastronomi jak: Kurt Scheller, Robert Sowa, czy gość specjalny z Transgourmet Francja, Marc Galais. Przybyli też przedstawiciele mediów i znani blogerzy.

 

Smakowite „perełki”

 

Na początku o całym projekcie opowiedział prezes Transgourmet Polska, Alexander Orlowski. Po wystąpieniu nastąpiło uroczyste przecięcie wstęgi i można było w końcu wejść do części głównej. Czułem się jak w sklepie z cukierkami, ale zamiast zaprosić zgromadzonych gości do gotowania, oczekiwały na nas super wygodne fotele, z których można było obserwować wszystkie atrakcje. Jako pierwszy swój pokaz przeprowadził mistrz sztuki kulinarnej z Francji, Marc Galais. Przygotował sandacza z kurkami i pistacjami w towarzystwie warzyw i sosu maślanego.

 

 

Następnie członkowie Narodowej Kadry Kucharzy Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni przygotowywali kolejne, autorskie dania. Muszę przyznać, że te smakowite „perełki” pojawiały się tak szybko, że nie byłem w stanie spamiętać, kto przygotował jakie danie. Na pewno w pamięci pozostanie mi kacza wątróbka w czekoladzie. Bardzo przyjemne wrażenie pozostawił po sobie Adam Adamczak wraz ze swoją wielkopolską polewką, zsiadłym mlekiem, kiszką ziemniaczaną, kurkami i liściem laurowym. Odrobinę orientu zapewnił Bartosz Peter dzięki jego Bao Bun z wołowiną z imbirem, sezamem, kolendrą i warzywami. Podobnym tropem poszedł Michał Kuduk i przygotował zupę curry z mlekiem kokosowym, kurczakiem, krewetkami i ryżem. Spore wrażenie zrobiła na mnie także kaszanka połączona z kaczką confit w formie eleganckiej kulki. Gajce zasmakował kozi ser w malutkim rożku z owocami leśnymi, a Bogusia…jak to Bogusia, czekała na deser 😉

 

O desery w zadbali Joanna i Janusz Profusowie. Przygotowali specjalną rzeźbę czekoladową oraz całą masę różnorodnych pralin. Wszystkie smakowały obłędnie, przynajmniej tak twierdziła Gaja i Bogusia, bo ja zrejterowałem i postawiłem na wodę. Już na samym końcu odbyły się rozmowy kuluarowe – czyli czas na kawę, herbatę czy koktajle.

 

Jak w domu

 

Muszę przyznać, że z żalem opuszczałem Instytut Kulinarny Transgourmet; poczułem się tam, jak w domu. Ale czemu ma służyć na co dzień? Zapytany o to Krystian Zalejski powiedział:

 

„Instytut będzie przede wszystkim służył klientom Transgourmet i Selgros Cash&Carry. Ponadto będzie to miejsce spotkań czołówki polskich kucharzy. W Instytucie Kadra Narodowa Kucharzy OSSKiC będzie trenowała do Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu. Tutaj będą przygotowywać się również polscy reprezentanci organizowanego przez Transgourmet Francja konkursu Les Chefs en Or, który jest jednym z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Europie”.

 

Mam nadzieję, że Instytut Kulinarny Transgourmet będzie prawdziwą areną wymiany doświadczeń dla kucharzy, a ja będę miał okazję skorzystać na tym jak najwięcej 🙂 

 

Udostępnij!

Sprawdź również
stół wigilijny
12 grudnia 2020|Porady dietetyczne

Jak spróbować wszystkich 12 potraw wigilijnych, nie przejadając się?

Jak spróbować wszystkich 12 potraw wigilijnych, nie przejadając się? Cały rok czekamy na te kilka dni… 12 potraw wigilijnych, pachnąca …

Przejdź do wpisu
18 listopada 2016|Kulinaria

Zastanów się czego nie musisz robić – przepis na mistrzowskie szparagi

Zastanów się czego nie musisz robić – przepis na mistrzowskie szparagi Korzystając z trwającego sezonu na szparagi odwiedziłem gospodarstwo ekologiczne …

Przejdź do wpisu
18 listopada 2016|Kulinaria

ABC grzybiarza, czyli jak nie dać się wpuścić w maliny

ABC grzybiarza, czyli jak nie dać się wpuścić w maliny Jesienne zatrzęsienie   Jesień to pora roku którą często kojarzymy …

Przejdź do wpisu