menu

Nie wyrzucaj! Przerabiaj.

 

Zostały Ci ziemniaki z wczorajszego obiadu? Nie WYRZUCAJ ich! Jest wiele sposobów na niemarnowanie żywności. Ja zawsze w swojej kuchni staram się przerabiać potrawy tak aby jak najmniej jedzenia trafiało do kosza. 

 

Oto proste i smaczne propozycje na dania z ugotowanych ziemniaków:

 

 

Kuleczki ziemniaczane: 

 

400 g zimne ziemniaków puree

1 jajko

3 łyżki mąki pszennej

6 łyżki bułki tartej 

sól 

pieprz

olej do smażenia w głębokim tłuszczu 

 

Ziemniaki dokładnie wymieszaj z dwoma łyżkami mąki pszennej, trzema łyżkami bułki tartej, jajkiem, solą i pieprzem. Z powstałej masy uformuj kuleczki i średnicy 3-4 cm. Wymieszaj 3 łyżki bułki tartej z łyżką mąki pszennej i obtocz w tym uformowane kulki. Smaż w głębokim oleju przez 4-5 minut, aż zrobią się rumiane. 

 

 

 

 

Kotlety ziemniaczane:

 

350 g ostudzonych ziemniaków puree , mogą być z poprzedniego dnia

1 łyżka posiekanego szczypiorku

2 łyżki natki pietruszki

1 płaska łyżeczka curry

2 utarte ząbki czosnku

1 jajko

4 łyżki bułki tartej

2 łyżki startego parmezanu

1 płaska łyżka mąki pszennej + do obtoczenia kotletów

sól, pieprz

olej do smażenia

 

Wszystkie składniki dodaj do ziemniaków. Wymieszaj, dopraw do smaku. Uformuj kotlety, obtocz je w mące i smaż na średnio rozgrzanym oleju przez 5-6 minut. Następnie przełóż je na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Użyłem ziemniaków odmiany Gala.

Porcja na 4-5 kotletów.

 

 

 

Kopytka w trzech odsłonach

 

Ciasto:

1,5 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach

3 jajka

ok. 450 g mąki pszennej

sól

Dodatki:

0,5 kg dyni

200 g szpinaku rozdrobnionego

50 g suszonych grzybów

200 ml śmietany 18%

2 szalotki

1 łyżeczka listków tymianku

100 g sera dziugas

1 filiżanka listków szałwii

5 łyżki masła

pęczek natki pietruszki

ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej

1 pomidor pokrojony w kostkę

sól, pieprz

 

Ziemniaki obierz ze skórki. Zmiel lub przeciśnij przez praskę i podziel na trzy równe części. Pierwszą porcję łączymy z 1 jajkiem, 150 g mąki i solą. Formuj wałki, które pokrój ukośnie na niewielkie romby. Dynię pieczemy ze skórą na papierze przez 60 minut w 190°. Pozbądź się skóry i pestek. Wsadź w gazę i wyciśnij nadmiar wody. przeciśnij przez praskę. Tak przygotowane puree łączymy z  1 jajkiem, 150 g mąki i solą. Formuj wałki, które pokrój ukośnie na niewielkie romby. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę z czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażymy aż cała woda odparuje. Szpinak łączymy z 1 jajkiem, 150 g mąki i solą. Formuj wałki, które pokrój ukośnie na niewielkie romby. Wrzuć kluski do wrzącej wody i po wypłynięciu gotuj ok. 2 minut. Do podstawowych kopytek zrób sos grzybowy. Grzyby suszone namocz w wodzie i posiekaj. W rondelku rozpuść 1 łyżkę masła i zeszklij szalotkę pokrojoną w kostkę. Wrzuć posiekane grzyby i podsmaż przez minutę. Po tym czasie dodaj śmietanę i tymianek. Dopraw solą i pieprzem, następnie zredukuj do konsystencji sosu. Do kopytek z dynią, w rondelku rozpuść 2 łyżki masła. Kiedy masło zacznie się rumienić, dodaj liście szałwii. Zamieszaj patelnią i po 30 sekundach polej kopytka z dynią. Kopytka szpinakowe podaj ze startym serem dziugas, posiekaną natką pietruszki oraz kostką pomidorową.

 

 

2 odpowiedzi na “Nie wyrzucaj! Przerabiaj.”

  1. Helena napisał(a):

    Bardzo ciekawe przepisy, piękne zdjęcia . Na pewno wypróbuję.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję