menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Karpia skrobiemy, czyścimy i płuczemy. Z zewnątrz i wewnątrz oprószamy solą oraz pieprzem, rozprowadzamy przyprawy po całej powierzchni i odkładamy rybę na 20 minut.

Przygotowujemy farsz: słoninę oraz obrane cebule kroimy w kostkę. Pieczarki czyścimy, płuczemy i kroimy na kawałki. Słoninę topimy na patelni, wrzucamy cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki i podsmażamy. Bułkę tartą zalewamy mlekiem i odstawiamy na 5-7 minut, następnie dodajemy do podsmażonych pieczarek, wbijamy jajko, przyprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem i mieszamy.

Rybę nadziewamy farszem i spinamy wykałaczkami. Dno żaroodpornego naczynia smarujemy połową łyżki masła, wkładamy rybę i rozkładamy na niej kawałki pozostałego masła. Naczynie przykrywamy i wstawiamy na 30 minut do nagrzanego do 180° piekarnika. Upieczoną rybę układamy na półmisku, polewamy winem i wytworzonym sosem.

 

ocena:

Karp Ă  la Pomian

składniki

1 karp (ok. 1,2 kg)
250 ml czerwonego wina
sól, pieprz
#Farsz
150 g słoniny
2 cebule
200 g pieczarek
1 jajko
2 łyżeczki tymianku
3 łyżki mleka, 2 łyżki bułki tartej
3 łyżki masła
sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Karpia skrobiemy, czyścimy i płuczemy. Z zewnątrz i wewnątrz oprószamy solą oraz pieprzem, rozprowadzamy przyprawy po całej powierzchni i odkładamy rybę na 20 minut.

Przygotowujemy farsz: słoninę oraz obrane cebule kroimy w kostkę. Pieczarki czyścimy, płuczemy i kroimy na kawałki. Słoninę topimy na patelni, wrzucamy cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki i podsmażamy. Bułkę tartą zalewamy mlekiem i odstawiamy na 5-7 minut, następnie dodajemy do podsmażonych pieczarek, wbijamy jajko, przyprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem i mieszamy.

Rybę nadziewamy farszem i spinamy wykałaczkami. Dno żaroodpornego naczynia smarujemy połową łyżki masła, wkładamy rybę i rozkładamy na niej kawałki pozostałego masła. Naczynie przykrywamy i wstawiamy na 30 minut do nagrzanego do 180° piekarnika. Upieczoną rybę układamy na półmisku, polewamy winem i wytworzonym sosem.

 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję