Babeczki
Babeczki z koziego jogurtu z jagodami
Gdy zaczyna się sezon na jagody i borówki bez wątpienia przychodzi czas na sezonowe wypieki. Babeczki z koziego jogurtu z jagodami to z pewnością świetna przekąska, gdy przychodzi ochota na małe „conieco”. Muffinki są po pierwsze szybkie w przygotowaniu, po drugie łatwe i przede wszystkim smaczne. Do przygotowania użyłem koziego jogurtu, który jest niezwykle łagodny w smaku i aksamitny w konsystencji.
Babeczki z koziego jogurtu z jagodami
Składniki:
- 3 jajka rozmiar M
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 250 ml koziego jogurtu naturalnego
- 400 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka jagód świeżych lub mrożonych (możesz użyć borówek lub innych owoców sezonowych)
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Babeczki z koziego jogurtu z jagodami zacznij od przygotowania blaszki oraz papilotek, następnie rozgrzej piekarnik do 180°C “góra-dół”. Ubij jajka z cukrem na bardzo puszystą piane. Ubijaj około 4 minuty, aż objętość masy się zwiększy.
Krok 2:
Do ubitej puszystej masy dodaj olej, jogurt, mąkę pszenną, następnie proszek do pieczenia i szczyptę soli. Miksuj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Krok 3:
Masę nakładaj do 2/3 wysokości papierowych papilotek, następnie papilotki wypełnione masą umieść w blaszce do pieczenia muffinek. Babeczki równomiernie posyp jagodami lub borówkami.
Krok 4:
Babeczki z kozim jogurtem z jagodami piecz przez około 30 minut w 180°C do “suchego patyczka”.
Na zakończenie, gdy babeczki przestygną oprósz je cukrem pudrem.
Inne nasze przepisy na pyszne desery znajdziesz tu>> Desery