X

Czego szukasz?

Przepis
Babeczki

Babeczki z koziego jogurtu z jagodami

Gdy zaczyna się sezon na jagody i borówki bez wątpienia przychodzi czas na sezonowe wypieki. Babeczki z koziego jogurtu z jagodami to z pewnością świetna przekąska, gdy przychodzi ochota na małe „conieco”. Muffinki są po pierwsze szybkie w przygotowaniu, po drugie łatwe i przede wszystkim smaczne. Do przygotowania użyłem koziego jogurtu, który jest niezwykle łagodny w smaku i aksamitny w konsystencji. 

Babeczki z koziego jogurtu z jagodami

Składniki:

  • 3 jajka rozmiar M
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 250 ml koziego jogurtu naturalnego 
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka jagód świeżych lub mrożonych (możesz użyć borówek lub innych owoców sezonowych)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Babeczki z koziego jogurtu z jagodami zacznij od przygotowania blaszki oraz papilotek, następnie rozgrzej piekarnik do 180°C “góra-dół”.  Ubij jajka z cukrem na bardzo puszystą piane. Ubijaj około 4 minuty, aż objętość masy się zwiększy. 

Krok 2:

Do ubitej puszystej masy dodaj olej, jogurt, mąkę pszenną, następnie proszek do pieczenia i szczyptę soli. Miksuj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Krok 3:

Masę nakładaj do 2/3 wysokości papierowych papilotek, następnie papilotki wypełnione masą umieść w blaszce do pieczenia muffinek. Babeczki równomiernie posyp jagodami lub borówkami. 

Krok 4:

Babeczki z kozim jogurtem z jagodami piecz przez około 30 minut w 180°C do “suchego patyczka”.

Na zakończenie, gdy babeczki przestygną oprósz je cukrem pudrem.

Inne nasze przepisy na pyszne desery znajdziesz tu>> Desery

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również