X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Zapach pieczonego ciasta to chyba jeden z moich ulubionych. Zapach niesie się po całym domu i bez wątpienia przyciąga. Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami to przede wszystkim szybki pomysł na coś słodkiego do kawy. Ciasto jest tak delikatne, że aż rozpływa się w ustach. Jogurt i owoce sprawiają, że ciasto jest przyjemnie wilgotne i ciężko skończyć na jednym kawałku. Więc sięgam po drugi, a Was zapraszam do wypróbowania przepisu. 

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Składniki na blaszkę 21×21 cm:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 400 g jogurtu naturalnego 
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 450 g brzoskwiń np. w syropie
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Krok 1:

Piekarnik rozgrzej do 180°C „góra-dół”. Jajka ubij z cukrem na bardzo puszystą piane. Ubijaj ok 5 minut.

Krok 2:

Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki poza brzoskwiniami, miksuj do uzyskania jednolitej masy.

Krok 3:

Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Brzoskwinie osusz z nadmiaru wody np. ręcznikiem papierowym.  Pokrój na mniejsze kawałki. Pokrojone owoce równomiernie rozłóż na powierzchni ciasta. Ciasto piecz przez około 50 minut w 180°C do „suchego patyczka”.

Gotowe ciasto wyjmij z formy, przełóż na kratkę, aby ostygło. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Więcej inspiracji na pyszne ciasta znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również