Zapach pieczonego ciasta to chyba jeden z moich ulubionych. Zapach niesie się po całym domu i bez wątpienia przyciąga. Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami to przede wszystkim szybki pomysł na coś słodkiego do kawy. Ciasto jest tak delikatne, że aż rozpływa się w ustach. Jogurt i owoce sprawiają, że ciasto jest przyjemnie wilgotne i ciężko skończyć na jednym kawałku. Więc sięgam po drugi, a Was zapraszam do wypróbowania przepisu.
CIASTO JOGURTOWE Z BRZOSKWINIAMI
Składniki na blaszkę 21×21 cm:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
- 400 g jogurtu naturalnego
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 450 g brzoskwiń np. w syropie
- szczypta soli
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Piekarnik rozgrzej do 180°C „góra-dół”. Jajka ubij z cukrem na bardzo puszystą piane. Ubijaj ok 5 minut.
Krok 2:
Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki poza brzoskwiniami, miksuj do uzyskania jednolitej masy.
Krok 3:
Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Brzoskwinie osusz z nadmiaru wody np. ręcznikiem papierowym. Pokrój na mniejsze kawałki. Pokrojone owoce równomiernie rozłóż na powierzchni ciasta. Ciasto piecz przez około 50 minut w 180°C do „suchego patyczka”.
Gotowe ciasto wyjmij z formy, przełóż na kratkę, aby ostygło. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
Więcej inspiracji na pyszne ciasta znajdziesz >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
Pozdrawiam
Bogusia
A z jabłkami można upiec?
Edyta możesz upiec z dowolnymi ulubionymi owocami.
Czy z rabarbarem też może być?
Jasne, ale proponuje pokrojony rabarbar zasypać 3 łyżkami cukru i odstawić na godzinę. Następnie zlać sok i wtedy użyć rabarbaru do ciasta 🙂 Rabarbar będzie słodszy.