Dania główneDrób
Indyk po królewsku Macieja Kuronia
Uwielbiam indyka i często przygotowuje go w domu. Najczęściej wybieram pierś bo można ją szybko i prosto zrobić, a smakuje wszystkim domownikom. Ale na spotkanie rodzinne wybieram zawsze całego indyka, żeby każdy znalazł w nim coś dla siebie. Indyk po królewsku to przepyszna wersja pieczonego indyka.
Indyk po królewsku Macieja Kuronia
Składniki:
- 1 duży indyk
- 2 dorodne piersi indyka
- 1 kg pieczarek
- 4 duże cebule
- 1 łyżka miodu np. lipowego
- 4 ząbki czosnku
- 4 duże gruszki
- po 2 duże ziemniaki do pieczenia na osobę
- 4 łyżki konfitury z borówek lub np. żurawiny
- po 1 łyżeczce: tymianku i majeranku
- olej, sól, pieprz
- ew. możemy dodać wątróbkę i tartą bułkę
Przygotowanie:
Krok 1:
Indyka i piersi natrzyj pieprzem i solą, następnie odstaw do lodówki na kilka godzin.
Krok 2:
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę, posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek i poszatkowane pieczarki (można dodać odrobinę tartej bułki, żeby zagęścić farsz). Proponuję dodać również usmażoną i pokrojoną w paseczki wątróbkę drobiową. Dopraw do smaku.
Krok 3:
Piersi z indyka obsmaż na oleju na rumiano, włóż do środka indyka i obłóż je farszem pieczarkowym. Indyka zaszyj lub np. zepnij wykałaczkami.
Krok 4:
Z wierzchu posmaruj indyka miodem, tłuszczem ze smażenia piersi i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°. Piecz około 40 minut na każdy kilogram wagi. Stale podlewaj sosem z pieczenia. W razie potrzeby uzupełnij sos wodą.
Krok 5:
Obok indyka możesz upiec ziemniaki w mundurkach (po ostudzeniu obierz i polej sosem z pieczenia). Gruszki obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, napełnij borówkami lub np. żurawiną i przed podaniem potrawy włóż na parę minut do piekarnika.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na mięso w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<