Składniki
- 1 duży indyk
- 2 dorodne piersi indyka
- 1 kg pieczarek
- 4 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 duże gruszki
- po 2 duże ziemniaki do pieczenia na osobę
- 4 łyżki konfitury z borówek lub żurawiny
- 1 łyżka miodu
- po 1 łyżeczce: tymianku i majeranku
- olej, sól, pieprz
- ew. możemy dodać wątróbkę i tartą bułkę
Sposób przygotowania
Indyka i piersi nacieramy pieprzem i solą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną cebulę, posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek i poszatkowane pieczarki (można dodać odrobinę tartej bułki, żeby zagęścić farsz). Proponuję dodać również usmażoną i pokrojoną w paseczki wątróbkę drobiową. Doprawiamy do smaku. Piersi z indyka obsmażamy na oleju na rumiano, wkładamy do środka indyka i obkładamy je farszem pieczarkowym. Indyka zaszywamy lub spinamy wykałaczkami. Z wierzchu smarujemy miodem, tłuszczem ze smażenia piersi i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°. Pieczemy około 40 minut na każdy kilogram wagi. Stale podlewamy sosem z pieczenia. W razie potrzeby uzupełniamy sos wodą. Obok indyka możemy upiec ziemniaki w mundurkach (po ostudzeniu obieramy i polewamy sosem z pieczenia). Gruszki obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, napełniamy borówkami lub żurawiną i przed podaniem potrawy wkładamy na parę minut do piekarnika.