X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Indyk po królewsku

Składniki

  • 1 duży indyk
  • 2 dorodne piersi indyka
  • 1 kg pieczarek
  • 4 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 duże gruszki
  • po 2 duże ziemniaki do pieczenia na osobę
  • 4 łyżki konfitury z borówek lub żurawiny
  • 1 łyżka miodu
  • po 1 łyżeczce: tymianku i majeranku
  • olej, sól, pieprz
  • ew. możemy dodać wątróbkę i tartą bułkę

Sposób przyrządzania

Indyka i piersi nacieramy pieprzem i solą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną cebulę, posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek i poszatkowane pieczarki (można dodać odrobinę tartej bułki, żeby zagęścić farsz). Proponuję dodać również usmażoną i pokrojoną w paseczki wątróbkę drobiową. Doprawiamy do smaku. Piersi z indyka obsmażamy na oleju na rumiano, wkładamy do środka indyka i obkładamy je farszem pieczarkowym. Indyka zaszywamy lub spinamy wykałaczkami. Z wierzchu smarujemy miodem, tłuszczem ze smażenia piersi i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°. Pieczemy około 40 minut na każdy kilogram wagi. Stale podlewamy sosem z pieczenia. W razie potrzeby uzupełniamy sos wodą. Obok indyka możemy upiec ziemniaki w mundurkach (po ostudzeniu obieramy i polewamy sosem z pieczenia). Gruszki obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, napełniamy borówkami lub żurawiną i przed podaniem potrawy wkładamy na parę minut do piekarnika.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również