Dania główneOmlety i jajecznicePotrawy wegetariańskie
Kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym
Dzisiaj mam dla Was przepis na kotlety jajeczne. To jedno z Waszych ulubionych potraw, nieważne kiedy o nim wspomnę dostaję od razu mnóstwo wiadomości. Jest to danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym, ale świetnie sprawdzi się także np. chrzanowy lub porowy.
Kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym
Składniki:
- 6 jaj na twardo
- 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku lub np. natki pietruszki
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej roślinny do smażenia
Sos:
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 250 ml śmietanki 18%
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego lub np. grzybowego sosu sojowego
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Jajka na twardo obierz ze skorupki. Posiekaj lub pokrój w krajalnicy do jajek. Najpierw wzdłuż potem w poprzek, uzyskasz ładne słupki. Dodaj bułkę tartą, posiekany szczypiorek, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem.
Krok 2:
Uformuj dłońmi niewielkie kotleciki, z tych ilości wyszło mi sześć. Obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju po trzy minuty na stronę, do uzyskania ładnego złotego koloru. Osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. W tym czasie można przygotować sos, zajmie to dosłownie pięć minut.
Krok 3:
Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, aż będzie ciemnozłota. Następnie dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki. Smaż aż odparuje nadmiar wody, który się wytworzy a pieczarki będą złociste. Po tym czasie wlej śmietanę, dopraw sosem sojowym oraz solą i pieprzem. Sos redukuj dosłownie dwie minuty. Można wzbogacić o różne przyprawy na przykład świeży lub suszony tymianek albo posiekany koperek. Zależało mi jednak aby podać przepis podstawowy.
Podanie:
Kotlety z jajek podawaj z sosem pieczarkowym i na przykład fasolką szparagową.
Kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym
Rewelacyjnie prosty i niesamowicie pyszny przepis na kotlety jajeczne. Wspaniały pomysł na danie jarskie, można do niego wykorzystać nadmiar gotowanych jaj. Dodatkowo podaje przepis na podstawowy sos pieczarkowy. Inne sosy na ciepło znajdziecie TUTAJ!!!
Krajalnica do jajek
W przepisie dziele się z Wami patentem na siekanie jajek. Stworzona do tego celu, w dosłownie i w przenośni jest krajalnica do jajek. Ciężko jest bowiem ładnie/równo pokroić jajka na twardo, a zmielone lub starte nie mają właściwej konsystencji. Szczerze mówiąc sam w domu nie mam krajalnicy do jajek ale od czego są sąsiedzi 😉 Jak nie trudno się domyślić, zawsze kiedy robię kotlety jajeczne, proszę o pomoc sąsiadów. Oni nie mają nic przeciwko, bo robię kilka więcej i mogą na tym skorzystać. Natomiast jeżeli kotlety jajeczne to jego ulubiona potrawa, polecam taką krajalnice (LINK)
Niegdyś znienawidzona potrawa
Kiedyś, bodajże za czasów podstawówki kotlety jajeczne łagodnie mówiąc nie były moją ulubioną potrawą. W parze z mielonką po rosole i jajkiem na twardo w sosie chrzanowym. Dzisiaj jak widać mi się odmieniło, zwłaszcza kiedy mam pod ręką wiejskie jaja. Wiadomo jajka w tej potrawie to podstawa. Pamiętajcie, że to danie można dowolnie modyfikować. Na przykład dodając podsmażoną cebulkę lub paprykę. Szczypiorek zamieniając na koperek itd.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych propozycji obiadowych znajdziesz >>TUTAJ<<
Pycha
Bardzo smaczny i szybki obiad. Kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym świetnie się komponują. Do kotletów można jeszcze dodać starty żółty ser. Fajne przepisy, będę często korzystać
Robiłam po raz pierwszy kotlety jajeczne są przepyszne i mało tego przekonałam się do pieczarek bo sos jest obłędny
Dżasta,
No to super 🙂
Cieszę się niezwykle.
Wpadaj częściej
Pozdrawiam
Kuba
Kotleciki bardzo bardzo, w przedszkolu chyba nie były tak dobre i szybki sosik pieczarkowy podrasowany pietruchą super się z nimi komponuje pychota!
Rozumiem, że kotletów nie obtaczamy w bułce?
Obtaczamy, jak najbardziej. Zapomniałem o tym napisać…
Dzięki za zwrócenie uwagi 🙂
Pozdrawiam
Hey Jacob i przyjaciele 🙂
Ponieważ kotlety jajeczne są z natury delikatne proponuję, podbić smak sosu 🙂
Pieczarka, a jeszcze lepiej grzyb leśny „w sezonie”, zamiast sosu sojowego wino białe wytrawne, delikatne /np. riesling/ do duszenia grzyba i cebuli lecz nie łyżeczka, a powiedzmy 100 ml /szybko odparuje :)/, szklanka bulionu warzywnego, zamiast kremówki.. jogurt naturalny lub typu greckiego w ilości łyki może dwóch. Redukcja i mniam 🙂
Twój fan
Michał
Bardzo dobra koncepcja, dzięki za podzielenie się przepisem. faktycznie kotlety będą bardziej szlachetne.
Pozdrawiamy Cię Michale 🙂
Bardzo dziękuję za przepis i możliwość powrotu do dzieciństwa ❤❤❤
Fantastyczy, szybki i obłędnie pyszny.
Co prawda zrobiłam z sosem grzybowym ze świeżych podgrzybków ale to w niczym nie ujęła im smaku A wręcz powiem, że chyba obiad był bardziej aromatyczny
Będę zaglądać regularnie toż ta strona to kopalnia smaków.
Bardzo nam miło czytać takie słowa 🙂
Dziękujemy za filmik na Instagramie i wyczerpujący komentarz.
Wpadaj częściej 🙂
Robiłam te kotleciki, dokładnie według przepisu. Mój syn je uwielbia. Polecam
Dziękujemy za komentarz 🙂
Ja jaka do kotletów ścieram zawsze na tarce o dużych oczkach. Duże ułatwienie dla takiego lenia jak ja
Super pomysł z sosem sojowym. Do tej pory dawałam sojowy tylko do mięsnych sosów. Spróbuję z pieczarkowym
Pozdrawiam.
Na tarce też można zetrzeć jak najbardziej, a sos sojowy jest bardzo uniwersalny i super podkreśla smak potraw.
Robię takie kotlety od lat ale zawsze daję jeszcze gotowane ziemniaki ( czasami zostają z poprzedniego dnia ) i dużo zielonej pietruszki A poza tym wszystko robię podobnie…..Tak czy siak mega że Pan jest z nami , wcześniej korzystałam z przepisów Pana Taty bardzo dziękuję ☺
Również dziękuję 🙂
Pozdrawiam i zapraszam częściej.
A czy można zamiast bułki tartej użyć mąki pelnoziarnistej?
Mogą wychodzić mączne w smaku. Lepiej użyć kaszy jaglanej lub płatków ryżowych. Ale z mąką też możesz spróbować, tylko nie przesadź z ilością 😉
Ale w składzie jest sos sojowy tylko nie ma podane ile i kiedy to dodać
Już poprawione, dziękuję za czujność 🙂
Część
Ja dzisiaj robiłam te kotleciki nie z sosem pieczarkowym bo mezulek nie lubi ale z młodymi ziemniakami plus koperek i oczywiście zielona sałatka z jogurtem naturalnym wymieszany z brązowym cukrem i czarnym pieprzem
Mój mąż był zachwycony
Polecam fajny i ciekawy przepis
No i super.
Pozdrawiamy Ciebie Aniu i „Mężulka” 😉
Kotleciki z jajek są super dla fanów jajek mój mąż uwielbia pod każdą postacią ja dodałam starty ser żółty. Jeżeli zostają to kroję sobie na kanapkę.
Kasia,
Z serem pychota! Albo z sosem chrzanowym 🙂
Pozdrawiam
przepis fantastyczny na lekki obiadek bezmiesny 🙂 Niestety moj syn nie nalezy do smakoszy grzybow, dlatego zaproponowal sos chrzanowy…ktory, bardzo fajnie skomponowal sie z delikatnymi kotlecikami i smazonymi kartofelkami z patelni! Dziekuje za smaczny przepis!
Bogusia,
Czytasz w moich myślach. Właśnie pracuję nad wariacją kotletów jajecznych z sosem chrzanowym, będzie pysznie :-0
Dzięki za komentarz i pozdrawiam
Dziś zrobiłam kotlety z jaj ,przepis fantastyczny Zapach kotletów powala A smak totalny odlot. Uwielbiam Twoje przepisy
Marta,
Miód na moje serce. Dziękuję, że jesteś z nami. Jutro kolejny wpis na stronie.
Pozdrawiam
Super przepis! Kotleciki mega pyszne a i sosik palce lizać! Pyszny i łatwy przepis na obiadek
Oszukane kotleciki,bo nie są z mięsa bardzo smaczne i syte ( szczypiorek zastąpiłam koperkiem a fasolkę kalafiorem bo akurat nie miałam tych produktów co w przepisie )
Kasia,
Smaczna modyfikacja.
Pozdrawiam 🙂
Zrobiłam dzisiaj, z lekką modyfikacją, z powodu braku szczypiorku dałam posiekany jarmuż i kaszę jaglaną do środka zamiast bułki tartej. Wyszły świetne. Sos pieczarkowy już bez modyfikacji, palce lizać. Dziękuję za inspirację
Ania,
Brzmi pysznie 🙂
Pozdrawiam i dziękuje za komentarz
Kotleciki się udały super łatwy i szybki przepis na obiad a więc dziękuję ja kotleciki podałam z warzywami na patelni i to połączenie to dla mnie eksplozja smaku
Ania,
Cieszę się niezmiernie. Kotlety jajeczne to jedna z moich ulubionych portraw
Pozdrawiam
Zrobiłam kotleciki. Pomysł z krajalnica do jajek – petarda! „zmodyfikowalam przepis dodając ugotowane ziemniaki ale puree bo nie posiadam praski… Cała rodzina dosłownie wciagneła obiad. Czytam kolejne przepisy i mózgownica aż paruje od pomysłów. Cieszę się że tu trafiłam
Mała Mi,
Szykuję już kolejne wpisy. Co wtorek i czwartek o 10:00 na stronie WWW.
Wpadaj i zapraszaj innych.
Gotowanie jest dla ludzi 🙂
Pierwszy raz robiłam kotlety jajeczne. Nie byłam pewna czy moi domownicy zaakceptują taką formę kotletów 🙂
Byliśmy wszysyc bardzo pozytywnie zaskoczeni smakiem. Dzieci zajadały się jakby to były najlepsze rarytasy 🙂 a nie jajko
Na pewno jeszcze nie jeden raz zagości na naszym stole
Ania,
To mam dobrą wiadomość. Szykuję modyfikację tego przepisu, będzie jeszcze smaczniejszy 😉
Oj dawno nie jadłAm takich… Zrobię i dam znać
Justynka,
Będę wdzięczny za komentarz jak wyszły. Nawiasem mówiąc wychodzą pyszne 🙂
Pycha,a krajalnicę,to odkryłam ładnych 20 lat temu,ułatwia życie, absolutnie niezbedna dla miłośników jajek.
Katarzyna,
To prawda, chociaż swojej nie mam bo się zepsuła, muszę zakupić 😉
Super mega przepis. Polecam w 100%. Żona była zachwycona
Miło słyszeć 🙂 Pozdrawiam żonę i zapraszam po więcej inspiracji 🙂
Troszkę zmodyfikowałam przepis dodając wędzoną makrelę i też wyszło pyszne. Dziękuję za przepis☺
O fajny pomysł. Mam podobny przepis na pastę jajeczną 😉
https://kuron.com.pl/pasta-jajeczna-z-wedzona-makrela/
Kotlety pyszne, robiłam juz nie raz, polecam
Dziękuję za komentarz!
Kotleciki są przepyszne Robiłam już dwa razy i dziś znowu, bo tak bardzo zasmakowały całej rodzince Polecam wszystkim
Dzięki 🙂
Kotleciki są przepyszneRobiłam już dwa razy i dziś znowu, bo tak bardzo zasmakowały całej rodzince
Super! Bardzo się cieszę, polecam również inne moje przepisy 🙂
Zrobiłam naprawdę pyszny obiad i jednocześnie zdrowy naprawdę polecam pyszności
Zrobiłam mega pyszny i jednocześnie zdrowy obiadek. Polecam bo jest naprawdę pyszne
Super. Dziękuję za miły komentarz 🙂
Przepis wypróbowany, wyszło bardzo smaczne ☺️
Bardzo mi miło! Dzięki za komentarz!
Hej. Jestem na tej stronie pierwszy raz. Trafiłam tu przypadkiem. Spodobał mi się ten przepis lecz jest jedno pytanie. Jaki można zrobić inny sos do tego dania zamiast pieczarkowego? Próbował ktoś z Was z innym sosem?
Ja nie robię z sosem. Podaję kotleciki z ziemniaczkami najlepiej młodymi albo tłuczonymi z ulubioną surówką, u mnie sałata ze szczypiorkiem i śmietaną albo mizeria z ogórków Domownikom smakuje. Więc jeżeli nie chcesz podawać z sosem może spróbujesz tak. Ziemniaki można zastąpić też jakimś innym warzywem, np. Kalafiorem.
Mimi,
Fakt można z sosem, można bez. Wiesz jak to niektórzy mówią, „bez sosu nie jem” 🙂
Dziś zrobiłam zupę pieczarkową z tutejszego przepisu. Wyszła bardzo smaczna.Przepisy są tu bardzo prostym językiem napisane,krok po kroku.To się ceni a nie jakieś „ą,ę srotki pietdotki”. Jestem pewna,że niejednokrotnie będę tu zaglądać po obiadowe podpowiedzi:)
Pozdrawiam wszystkich!
Staramy się aby większość przepisów była krok po kroku. Łatwiej się wtedy gotuje 🙂
Pozdrawiamy i dziękujemy za zaufanie.
Kotleciki wyszły przesmaczne ! Polecam Wam moi drodzy „Pichciarze ” .
Ślę pozdrowienia dla całej famili Kuroniów:)
Gotujcie więcej i więcej… oczywiście dzieląc się z nami swoimi cennymi radami 🙂
Pani Violu, dziękujemy za miłe słowa. Pozdrawiamy cała familią i polecamy się na przyszłość 🙂
Fajny i prosty przepis dla takich jak ja czyli dwie lewe ręce do gotowania. Proste i dostępne składniki. Zrobię w poniedziałek
Koniecznie napisz jak wyszły 🙂 Chociaż przepis jest w 100% sprawdzony i nie powinno być z kotletami i sosem problemu.
Pozdrawiamy
Bardzo sie ciesze, ze nafrafilam na ten przepis. Tego samego dnia zabralam sie za przygotowanie i wszystkim bardzo smakowaly kotleciki 🙂 jakas odmiana, gdyz u nas ciagle kroluje mieso 😀 czekam na wiecej tak swietnych przepisow. dziekuje i pozdrawiam.
Dziękujemy i pracujemy nad kolejnymi przepisami. Co wtorek i czwartek pojawiają się na stronie. Czasami i częściej jak mamy wenę i siły 😉
Pozdrawiamy
Bardzo dziekuje za przepis Ja zrobilam z 10 jajek I powiem ze jakbym zrobila z 20 to wszystkie by zostaly zjedzone. Pychotka naprawde I tak latwe w wypoczynku. Bede stalym gosciem na stronie I przepisy beda czesto teraz wykorzystywane w Mojej kuchni.
Bardzo mi miło i witam na stronie. W każdy wtorek i czwartek dodajemy z żoną nowy przepis krok po kroku. Zaglądaj i korzystaj. Pozdrawiam!
Tak jak pisalam mialam dzis na obiad z ziemniakami piure i zamiast szczypiorku dalam natke pietruszki. Wyszly wysmienite. Dzieki. Czekam na inne propozycje obiadowe.
Heleno na mojej stronie jest już cała masa dań obiadowych krok po kroku zachęcam Cię do zapoznania się z nimi: https://kuron.com.pl/artykuly/
Zrobiłam i oczywiście wszystko dodałam „na oko” . Zamiast 18% śmietany dałam 12% i też wyszło smacznie. Nie dodawałam sosu sojowego. Z mężem lubimy mocniej przysmazone. Każdy wedle uznania. Ogólnie przepis łatwy w przygotowaniu i efekty też mi wyszły takie jakich się spodziewałam. Polecam.
Bardzo się cieszę, że Wam smakowało! Ja zawsze powtarzam, żeby nie bać się przypraw i doprawiać po swojemu. Pozdrawiam.
Dzis rowniez zrobie na obiad
Nie moge doczekac sie efektu i smaku na pewno dam znac jak wyszly
Widzę, że kotlety jajeczne to jakiś prawdziwy szał. Będziemy wdzięczni za informacje jak wyszło 🙂
No i już wiem co na obiad zrobić.! Dziękuję.
Cieszę się, że mogłem pomóc i polecam się na przyszłość 😉
Jutro będę robić dam znać jak wyszły
Będziemy bardzo wdzięczni 🙂 Każda opinia jest dla nas ważna 🙂
Smacznego i pozdrawiamy 🙂
Ja Mielęckiego jajka i dodaję zamiast bułki ugotowaną kaszę jaglaną. Są pyszne .
Jak mam jajka od Dziadka to wykorzystuje z „Bożej Woli” bo tak się wioska nazywa 😉 A kasza jaglana brzmi pysznie. Ładnie się kleją?
Zamiast kotlecików mroźna tą masą napełnić krokiety i teź są pyszne np. do barszczyk.
Super pomysł! Przyznam szczerze, że nigdy nie jadłem. Mamy coś podobnego na stronie pod nazwą „Paszteciki barowe” 🙂
Jutro bede robic na obiad. Nie wiem tylko, czy bez ziemniakow sie obedzie. Mysle ze beda smakowac. Pozdrawiam.
Z ziemniakami też smakują wybornie. My mieliśmy wczoraj więc zrezygnowałem 🙂
Smacznego i Pozdrawiamy
Ile sztuk kotletów wychodzi z tego przepisu?
Mi wyszło 6.
Czy do sosu mozn nie dodawac sosu sojowego ?
Oczywiście, że można nie dawać. Jest to składnik raczej opcjonalny ale fajnie podbija smak.
Pozdrawiam