X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Tradycyjne ciasto ucierane z truskawkami

Tradycyjne ciasto ucierane z truskawkami to najlepszy, sprawdzony przepis rodziny Kuroniów. Bardzo szybkie i zawsze pyszne i delikatne. Idealne jako deser w bardzo upalny letni dzień. Ten deser sprawdza wie rewelacyjnie jako przekąska na pikniku. 

Tradycyjne ciasto ucierane z truskawkami – najlepszy przepis

Składniki:

  • 600 g truskawek lub innych drobnych owoców np. maliny, borówki
  • 200 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej czyli ok. 320 g 
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej czyli ok 160 g
  • 1 szklanka cukru zwykłego lub np. kokosowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżka esencji z wanilii
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 4 jaja
  • szczypta soli

Sposób przygotowanie:

Krok 1:

Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym w makutrze lub mikserze.

Krok 2:

Kiedy maślana masa będzie jednolita, zacznij dodawać jajka – jedno po drugim cały czas ucierając.

Krok 3:

Następnie dodawaj stopniowo czyli np. po jednej łyżce mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia oraz solą.

Krok 4:

Kończąc kiedy wszystkie składniki się połączą, dodaj śmietanę. Ucieraj tak długo, aż na powierzchni masy, pojawią się bąble powietrza.

Krok 5:

Wstaw do ciepłego piekarnika rozgrzanego do 50°C i od razu zwiększ do 180°C. Piecz 50 minut do suchego patyczka. Pamiętaj, że ciasto ucierane nie lubi gwałtownych zmian temperatury więc pozostaw je do wystudzenia na 15 minut w wyłączonym, rozgrzanym piekarniku. Tradycyjne ciasto ucierane z truskawkami posyp cukrem pudrem.

Na zakończenie dam Wam link do innych naszych przepisów na ciasta! Znajdziesz je —>TUTAJ<—

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  1. A co z mąką ziemniaczaną?
    I gdzie w przepisie jest napisane ile trzeba dodać soli? I dlaczego najpierw napisane jest żeby utrzeć jajka z cukrem, a potem dodawać po łyżce cukru?
    Najbardziej nieczytelny przepis jaki w życiu widziałam

  2. Ze zdjęcia wnioskuję, że truskawki idą na ciasto przed pieczeniem. Ale co to są te żółte kawałki/kosteczki co wyglądają jak ananas lub masło? Na liście składników nie widzę nic takiego…

    • Hej,
      Wszystkie komentarze musimy najpierw zaakceptować. W dzisiejszych czasach to konieczność, sporo różnych głupot ludzie piszą. Odpowiedziałem na twoją poprzednią wiadomość, mam nadzieje dość wyczerpująco. Czasami odpowiedź trwa trochę dłużej, na działce nie mam zasięgu.
      Jeżeli jest jeszcze coś w czym mogę pomóc to pisz śmiało 🙂
      PA

  3. Ze zdjęcia wnioskuję, że truskawki idą na ciasto przed pieczeniem. Ale co to są te żółte kawałki/kosteczki co wyglądają jak ananas lub masło? Na liście składników nie widzę nic takiego…

    • Key Hey,
      Byłem na działce i odpisuje najszybciej jak mogę. Truskawki wymieszaliśmy z brzoskwiniami. Możesz użyć samych truskawek, lub miksować z innymi drobnymi owocami. Mile widziane borówki, maliny lub morele i brzoskwinie. Dodatkowo trochę zmodyfikowałem przepis, powinien być bardziej czytelny 🙂
      Pozdrawiam i smacznego życzę!!!

      • Dzięki za odpowiedź. Komentarz zdublowałam (chyba nie tylko ten!) Ponieważ po dodaniu był widoczny a następnego dnia rano nie było po nim śladu! Pomyślałam, że zaginął w akcji więc dodałam ponownie. Teraz będę wiedziała jak to działa 🙂

Sprawdź również