X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Ciasto ucierane z brzoskwiniami

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
  • 1 puszka brzoskwiń 
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej 
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. W trakcie, dodajemy po jednym jajku. Następnie, mieszamy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia (można przesiać przez sitko). Łyżkami dodajemy do ucieranej masy. Pod koniec, dodajemy śmietanę, sól, skórkę z cytryny oraz aromat waniliowy. Ucieramy, aż masa będzie gładka. Przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy dowolne owoce i wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Sprawdzamy metodą „suchego patyczka”. Po wystudzeniu, posypujemy cukrem pudrem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również