Przepis
Składniki
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
- 1 puszka brzoskwiń
- skórka otarta z cytryny
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. W trakcie, dodajemy po jednym jajku. Następnie, mieszamy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia (można przesiać przez sitko). Łyżkami dodajemy do ucieranej masy. Pod koniec, dodajemy śmietanę, sól, skórkę z cytryny oraz aromat waniliowy. Ucieramy, aż masa będzie gładka. Przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy dowolne owoce i wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Sprawdzamy metodą „suchego patyczka”. Po wystudzeniu, posypujemy cukrem pudrem.